Suppli: sycąca przekąska pochodząca z kuchni rzymskiej. Aż prosi się o to, by przyrządzić ją w domu

Suppli to sztandarowe danie kuchni rzymskiej. Sycąca przekąska, którą można zjeść w każdej rzymskiej knajpce, aż prosi się o to, by przyrządzić ją samodzielnie w domu. Przedstawiamy proste przepisy na włoskie suppli.

Włoskie suppli: jak powstała ta niebanalna przekąska?

Włoskie suppli to danie smaczne i sycące. Żaden mieszkaniec Rzymu, czy też w ogóle Lacjum, nie wyobraża sobie lokalnej kuchni bez tej przekąski. Jak większość dań w kuchni rzymskiej, suppli narodziło się z biedy. Wykonywane było bowiem z resztek jedzenia, które zostawały z obiadu czy kolacji. Istnieje legenda, która mówi, iż suppli wymyślono na początku XIX wieku, kiedy to Rzym okupowany był przez wojska napoleońskie, Napoleon zaś wygnał papieża do Gaety, czyli aż 130 km na południe od Rzymu. Nazwę potrawy wiąże się z francuskim słowem surprise, oznaczającym niespodziankę (włoska sorpresa). Niezależnie od przyczyn i okoliczności powstania suppli oryginalny przepis zawierał ugotowany ryż oraz ragu z podrobów, do tego dodawano surowe jajko, a z powstałej masy formowano pulpety, które, po obtoczeniu w bułce tartej, smażono na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na początku XX wieku, gdy sytuacja materialna mieszkańców regionu nieco się poprawiła, podroby zastąpiło mięso mielone, a w środku dania pojawiła się rzeczywiście niespodzianka – kawałek ciągnącej się mozzarelli.

Suppli: przepis bezmięsny

Jak zrobić suppli? Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Można zrobić wersję bezmięsną. Potrzebne będą:

  • pół szklanki ryżu
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g tartego parmezanu lub goudy
  • 200 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej
  • sól, pieprz.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić na kilkanaście kawałków. Cebulę zeszklić w garnku na oliwie, dodać ryż i smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać wino i podgrzewać na małym ogniu aż płyn odparuje. Dolać nieco ciepłego bulionu i gotować, mieszając, tak by ryż wchłonął płyn. Dolewać bulion stopniowo, ciągle mieszając i czekając, aż ryż spęcznieje. Po kwadransie powinien być ugotowany al dente. Dodać sos pomidorowy i gotować jeszcze minutę na małym ogniu. Zdjąć garnek z ognia, dodać tarty ser, posolić, popieprzyć, zamieszać. Wbić jajko, wymieszać, ostudzić. Formować małe kulki, wkładając do środka kawałek mozzarelli. Panierować w bułce tartej, smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Osuszyć na papierze, podawać gorące.

Zobacz wideo Stir-fry z ryżem i warzywami

Suppli: przepisy mogą się od siebie różnić

A jak przygotować mięsne suppli? Przepisy mogą różnić się od siebie, w niektórych oprócz mięsa dodaje się wątróbkę, w innych pieczarki. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań – jeśli ktoś np. nie lubi wątróbki, powinien ją zwyczajnie pominąć.

Składniki:

  • 500 g ryżu
  • 150 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 60 g wątróbki drobiowej (można ją zastąpić dając więcej mięsa)
  • 50 g pieczarek (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 100 ml białego wina
  • pół cebuli
  • 50 g i 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz.

Do panierowania:

  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wątróbkę pokroić na średniej wielkości kawałki, jeśli używamy pieczarek, to też pokroić je w drobną kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i 30 g masła, podsmażyć cebulkę, dodać mięso mielone, podsmażyć, dodać wątróbkę, ewentualnie także pieczarki, podsmażać kolejne 5 minut. Wlać wino i passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, dusić na niewielkim ogniu do momentu, w którym sos się zagęści (około 10 minut). Dodać ryż i dusić na niewielkim ogniu, często mieszając i dolewając partiami bulion. Gdy ryż będzie miękki, dodać resztę masła, ser grana padano oraz dwa rozbełtane jajka. Wymieszać dokładnie, podgrzewając jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć na duży płaski talerz do ostygnięcia. W tym czasie mozzarellę pokroić na kawałki (i odcedzić na sitku). Gdy masa ryżowa ostygnie formować z niej kulki lub wałeczki, wkładając do środka mozzarellę. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć w głębokim oleju około 4-5 minut. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym i podawać gorące.

Suppli: danie włoskie najlepsze na gorąco

Jak serwować suppli? Danie włoskie, będące sycącą przekąską z ryżu z dodatkami, choć powstało jako danie z resztek, powinno być świeże i chrupiące. Cechą charakterystyczną dla suppli jest ciągnąca się mozzarella w środku. Suppli należy serwować absolutnie na ciepło, niedopuszczalne jest podawanie przekąski zimnej lub, co gorsza, odgrzewanej. Do przygotowania suppli najlepiej nadaje się ryż carnaroli, vialone lub arborio. Jeśli korzystamy z dobrych polskich odpowiedników, to musimy wybrać taki ryż, który będzie się kleił, by możliwe było uformowanie kulek.

Włoskie kulki z ryżu: Sycylia ma swój odpowiednik tej potrawy

Włoskie kulki z ryżu w Rzymie noszą nazwę suppli al telefono. Podobno to dzięki temu, że kształtem przypominają dawne telefoniczne słuchawki. Istotą przygotowania suppli jest ugotowanie ryżu w mieszance rosołu i sosu ragu, a następnie uczynienie zeń krokietów z kawałkiem mozzarelli w środku, smażonych w oleju po obtoczeniu w jajku i bułce tartej. Jednak równie popularnymi kulkami ryżowymi smażonymi w panierce są arancini. Typowy farsz tej potrawy kuchni sycylijskiej to ragu, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Arancini istnieje w wielu odmianach: z masłem, grzybami, bakłażanem, kiełbasą, gorgonzolą, łososiem, kurczakiem czy owocami morza. W niektórych kawiarniach z okazji Święta Łucji (13 grudnia) można zjeść również arancini ze słodkim nadzieniem i cukrową posypką.

Zobacz też: Souvlaki: wakacyjny przepis na greckie szaszłyki. Stwórz w domu urlopowy klimat

Więcej o:
Copyright © Agora SA