Przepis na cukinię, o którym nie śniło się ani filozofom, ani tobie. Żadne placki i leczo - cukiniowy chlebek to hit

Było już leczo z cukinii, były placki z cukinii na różne sposoby, cukinię także faszerowaliśmy, kisiliśmy i robiliśmy z niej zupę. Ale założę się, że większość z was (jeśli nie wszyscy) jeszcze nie spotkała się z tym przepisem na cukinię. Jak zrobić chlebek cukiniowy? Będzie pyszny i wilgotny, ale na kanapki raczej się nie nada.

Więcej przepisów na cukinię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Chlebek cukiniowy może dla wielu brzmieć jak kolejne kulinarne dziwadło, ale uspokajamy - to żaden wynalazek z kosmosu, ale pyszny dodatek do kawki. Był już przecież chlebek bananowy, chlebek marchewkowy, to dlaczego nie zrobić ciasta z cukinii? Wystarczy wymieszać składniki i upiec - to takie proste, a jakie smaczne. 

Zanotuj ten przepis na cukinię. Chlebek cukiniowy to hit wśród wypieków

Składniki:

  • ok. 300 g cukinii (najlepiej wybierać młodą, by nie miała jeszcze twardych pestek);
  • 300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650);
  • 100 ml oleju;
  • 150 g cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • płaska łyżeczka cynamonu;
  • szczypta soli.

Chlebek cukiniowy - sposób wykonania:

  1. Na samym początku dokładnie umyj cukinie, następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Zasyp je odrobiną soli i wymieszaj. Odstaw, by warzywo puściło wodę. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj w misce z olejem i dodaj do suchych składników. Z białek ubij pianę.
  3. Cukinię porządnie odciśnij z płynu i dodaj do miski z mąką i olejem. Wymieszaj za pomocą szpatułki. Następnie dodaj pianę z białek i cynamon. Ponownie wymieszaj, uważając, by nie uszkodzić struktury piany. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) i nasmaruj ją oliwą. Następnie przełóż do niej ciasto na chlebek cukiniowy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50 minut. 

Taki chlebek cukiniowy idealnie smakuje z jogurtem, domową konfiturą lub jako coś do przekąszenia do kawki. Jeśli masz trochę cukinii, chęci i czasu, koniecznie wypróbuj ten przepis - domownicy najpierw będą zdziwieni, później na pewno będą zachwyceni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.