Więcej przepisów na cukinię znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chlebek cukiniowy może dla wielu brzmieć jak kolejne kulinarne dziwadło, ale uspokajamy - to żaden wynalazek z kosmosu, ale pyszny dodatek do kawki. Był już przecież chlebek bananowy, chlebek marchewkowy, to dlaczego nie zrobić ciasta z cukinii? Wystarczy wymieszać składniki i upiec - to takie proste, a jakie smaczne.
Zanotuj ten przepis na cukinię. Chlebek cukiniowy to hit wśród wypieków
Składniki:
- ok. 300 g cukinii (najlepiej wybierać młodą, by nie miała jeszcze twardych pestek);
- 300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650);
- 100 ml oleju;
- 150 g cukru;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- płaska łyżeczka cynamonu;
- szczypta soli.
Chlebek cukiniowy - sposób wykonania:
- Na samym początku dokładnie umyj cukinie, następnie zetrzyj je na tarce i przełóż do miski. Zasyp je odrobiną soli i wymieszaj. Odstaw, by warzywo puściło wodę.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Dokładnie wymieszaj. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj w misce z olejem i dodaj do suchych składników. Z białek ubij pianę.
- Cukinię porządnie odciśnij z płynu i dodaj do miski z mąką i olejem. Wymieszaj za pomocą szpatułki. Następnie dodaj pianę z białek i cynamon. Ponownie wymieszaj, uważając, by nie uszkodzić struktury piany.
- Przygotuj formę do pieczenia (najlepiej keksówkę) i nasmaruj ją oliwą. Następnie przełóż do niej ciasto na chlebek cukiniowy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50 minut.
Taki chlebek cukiniowy idealnie smakuje z jogurtem, domową konfiturą lub jako coś do przekąszenia do kawki. Jeśli masz trochę cukinii, chęci i czasu, koniecznie wypróbuj ten przepis - domownicy najpierw będą zdziwieni, później na pewno będą zachwyceni.