Ewa Wachowicz ma niezawodny sposób na cukinię. Zielony makaron z tego warzywa to hit tego lata

Przepisy Ewy Wachowicz zna niemal każdy, jednak ten wakacyjny hit nie ma konkurenci. Mowa tu o tagliatelle z cukinii, czyli zmysłowym, zdrowym i pełnym witamin makaronie z tego sezonowego warzywa. Wege odpowiednik smakuje najlepiej w anturażu prostego sosu i lekkiej pikanterii.

Gdy za oknem upał i gorąc, nikt nie ma ochoty na długie, mozolne gotowanie. Wówczas w domowym menu królują danie lekkie, orzeźwiające i banalnie proste w przygotowaniu. Nie brakuje też warzyw, owoców i sezonowych produktów. Przepis Ewy Wachowicz to nie tylko smaczny kąsek, ale i patent dla osób, które zwykłego makaronu najzwyczajniej nie jadają. 

Ewa Wachowicz zdradza przepis na makaron z cukinii 

W wakacyjnym menu nie brakuje świeżych, lekkich i orzeźwiających potraw. Poza chłodnikami, sałatkami, zupami owocowymi czy rozmaitymi plackami królują także kolorowe i pełne witamin makarony. Klasyka to oczywiście wersja w pomidorach czy grzybach, jednak na tym świat się nie kończy! Warto postawić na nieco inny, ciekawy i o wiele zdrowszy zamiennik - wystarczy odpowiednio go połączyć i całość będzie o niebo lepsza niż nie jedna wersja włoska. 

Patent na makaron z cukinii doskonale zna Ewa Wachowicz, która już nie jednokrotnie zaskoczyła Polaków niebywałymi smakami i nietypowymi połączeniami, które w rezultacie podbiły podniebienia największych smakoszy. Tym razem nasze kubki smakowe mogą liczyć na zielone tagliatelle przygotowane z cukinii. Na tym jeszcze nie koniec - równie ważny jest aksamitny sos z nutą ostrości i sporym dodatkiem parmezanu.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Przepis na tagliatelle z cukinii Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • 4 średniej wielkości cukinie,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • papryczka peperoncino,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • oregano,
  • sól i świeżo mielony pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od drobnego posiekania cebuli. Warzywo podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku. Gdy warzywa nabiorą kolorów i dadzą aromat dodaj papryczkę peperoncino pokrojoną w drobną kosteczkę lub plasterki. 
  2. Dodaj teraz pomidory z puszki - każdą sztukę delikatnie rozgnieć widelcem. Całość przypraw oregano, solą i pieprzem i duś na małym ogniu. 
  3. W tym czasie pora przygotować makaron z cukinii. Warzywa dokładnie umyj, przy pomocy obieraczki do warzyw wycinaj podłużne plastry. 
  4. Następnie samym nożykiem wycinaj wstążki - cukinię pokrój tylko do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo lub innej potrawki. 
  5. Tak powstałe tagliatelle wrzuć do sosu i duś przez kilka minut. 
  6. Danie jest gotowe do podania! Na koniec wystarczy przełożyć je estetycznie na talerz i posypać solidną porcją parmezanu. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA