Naleśniki ze szpinakiem - będą się nimi zajadać mali i duzi! Sprawdź koniecznie nasze przepisy

Naleśniki ze szpinakiem to dobra propozycja obiadowa. Danie mimo swojej lekkości, jest pożywne i ciekawe w smaku. Z odpowiednimi dodatkami sprawdzi się nawet podczas uroczystego przyjęcia. Gotowi na nowe smaki? Zaczynamy!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis z suszonymi pomidorami i orzeszkami

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja dla tych, którzy lubują się w śródziemnomorskiej kuchni. Przygotujcie naleśniki i cieszcie się wspaniałym smakiem. Jak je zrobić? Jest to bardzo proste zadanie, a dokładny przepis krok po kroku znajduje się poniżej. 

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta z dodatkiem suszonych pomidorów i orzeszków pinii:

Składniki:

  • 6 naleśników (tu znajdziesz przepis na naleśniki)
  • około 250-300 g szpinaku
  • około 8-10 suszonych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • około 150-200 g sera feta
  • sól, pieprz, oregano
  • orzeszki pinii

Wykonanie:

  1. Usmaż naleśniki.
  2. Wykonaj nadzienie.
  3. Szpinak dokładnie umyj. Dalej osusz go i przełóż na patelnię. Podlej delikatnie wodą i posól. Duś przez chwilę.
  4. Odłóż szpinak na talerz.
  5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  6. Umieść czosnek na patelni, dodaj 2-3 łyżki masła i orzeszki. Podduś.
  7. Dodaj szpinak. Dopraw przyprawami.
  8. Sera feta pokrój w kostkę. Pomidory suszone podziel na mniejsze części.
  9. Na naleśnikach rozłóż szpinak, pomidory i ser feta. Zwiń naleśniki. Przed podaniem można je podgrzać.
Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki ze szpinakiem i serem - rozpływają się w ustach!

Naleśniki ze szpinakiem i serem można przyrządzić na różne sposoby. Tym razem przedstawiamy wersję z serem mozzarella i kurczakiem. Danie jest dobre podczas imprezy ze znajomymi. Pożywne, dość szybkie w wykonaniu i nieziemsko smaczne!

Naleśnik ze szpinakiem i kurczakiem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 6 gotowych naleśników (tu znajdziesz przepis na naleśniki)
  • 300 g szpinaku
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100-150 g mozzarelli + 2-3 garści parmezanu
  • przyprawy: pieprz, sól, tymianek, oregano, kumin

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • świeże liście bazylii
  • oregano, pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Przygotuj naleśniki.
  2. Umyj szpinak.
  3. Osusz go dokładnie.
  4. Przygotuj mięso. Filety dokładnie umyj, pokrój je następnie w kostkę.
  5. Przypraw mięso do smaku przyprawami.
  6. Dalej obtocz je w mące i usmaż na oleju.
  7. W międzyczasie dodaj szpinak.
  8. Weź oddzielny rondel. Dodaj oliwę. Dorzuć posiekany czosnek.
  9. Dołóż pomidory. Całość zagotuj.
  10. Dołóż liście bazylii i przyprawy. Duś przez kilka minut.
  11. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę około 180 stopni.
  12. Naleśniki przełóż przygotowanym kurczakiem. Posyp mozzarellą.
  13. Zwiń w rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem. Posyp wszystko parmezanem. Zapiekaj przez około 15-20 minut.

* W razie konieczności zmniejsz ilość sosu. Możesz wykorzystać go w innym daniu.

Naleśniki ze szpinakiem można serwować przy wielu okazjach. Co ważne, zawsze można dodać do nich ulubione dodatki. Mamy nadzieję, że zaprezentowane przepisy przypadły Wam do gustu. Życzymy udanego gotowania i jeszcze lepszych smaków!

Zobacz też: Domowa musztarda. Jakie przyprawy dodać do musztardy? Przepis wymaga specjalnej mieszanki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.