Jak zrobić tarte ogórki na zupę? Będą kwaśne i przepyszne, ale uważaj na sól - liczy się jakość i ilość

Wśród przetworów z ogórków nie może zabraknąć przecieru na zupę. Oczywiście nikt nam nie broni ścierać kiszonych ogórków, ale po co, kiedy możemy zrobić domowy przecier i tym samym ulepszyć każdą ogórkową? Jak zatem zrobić tarte ogórki do słoików na zimę? Przepis jest banalny, ale uważaj na sól. Metoda "na oko" może cię słono kosztować.

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dlaczego warto zrobić domowy przecier z ogórków? Głównie dlatego, że zawsze będziesz mieć pod ręką słoiczek z kwaśnymi, intensywnymi ogórkami idealnymi na zupę, na kanapkę czy do surówki. Oczywiście nikt ci nie broni ścierać już ukiszonych ogórków, tylko po co za każdym razem dokładać sobie roboty? Przepis na tarte ogórki do słoików jest prosty, jednak musisz poznać proporcje. Na jeden kilogram startych ogórków dodawaj zawsze jedną łyżkę soli kamiennej. Dlaczego kamiennej? Bo to w pełni naturalna sól - z nią przetwory wychodzą najlepsze. 

Tarte ogórki na zimę - prosty przepis idealny do zupy i na kanapki

Składniki:

  • 3 kg niewielkich, świeżych gruntowych ogórków
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • kilka ząbków czosnku (3-4 w zależności od preferencji)
  • spory pęczek koperku

Przecier ogórkowy na zimę - przepis 

  1. Na samym początku ogórki namocz w niemal lodowatej wodzie przez ok. 2-3 godziny. Następnie odkrój końcówki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. 
  2. Starte ogórki przełóż do miski, dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i zasyp całość trzema pełnymi (ale nie czubatymi) łyżkami soli kamiennej. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj, możesz także lekko wmasować sól w warzywa. Następnie odstaw całość na godzinę lub dwie. 
  4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki. Włóż do nich starte ogórki (nie odciskaj ich z płynu). Pamiętaj, żeby ogórków nie układać do samego końca - należy zostawić ok. 2-3 cm przestrzeni. 
  5. Słoiki z ogórkami zakręć i pozostaw do kiszenia w temperaturze pokojowej. Proces powinien trwać ok. 5 dni. Po tym czasie możesz przenieść słoiczki do piwnicy, by tam ogórki się "dokisiły". Za 3 tygodnie można już próbować. 

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść ogórkowej z domowego przecieru zrobionego latem, ominął was niepowtarzalny i głęboki smak, nieco powszedniej przecież zupy. Jeśli macie trochę ogórków, nie brakuje wam zapału do pracy i macie pod ręką ostrą tarkę do warzyw, nawet się nie zastanawiajcie - ten przepis jest wart każdej minuty.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.