Tak zrobioną cukinię zjedzą nawet ci, którzy nie mogą na nią patrzeć. "Moja nowa obsesja"

Cukinia cieszy się w kuchni niezwykłą popularnością, ponieważ stanowi świetny składnik wielu potraw. Nie wszyscy jednak za nią przepadają, ale zmienią zdanie, gdy zobaczą ten przepis na lasagne z cukinią. Ja zmieniłam, a na cukinię nawet nie mogę patrzeć. Jego autorka użyła też mozzarelli, parmezanu i prosciutto. To po prostu nie może źle smakować.

Więcej przepisów z cukinią znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Latem chętnie sięgamy po cukinię. Zazwyczaj robimy z niej leczo, smażymy placki lub opiekamy ją na grillu podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Warto jednak poszerzyć swoją bazę przepisów z tym warzywem i dodać do niej... lasagne. Przepisem na takie danie podzieliła się na Instagramie blogerka kulinarna Snejana Andreeva, znana w sieci jako The Modern Nonna. Obserwuj ją tam aż 1,4 mln osób. Kucharka do swojej lasagne dodała też prosciutto, mozzarelę oraz parmezan i napisała, że to dania to "jej nowa obsesja". 

Przyznam, że nawet mnie ten przepis zaintrygował, a jestem typem osoby, która gdy widzi, że w jakimś daniu jest cukinia, to nawet nie daje mu szansy. Na taką lasagne chętnie bym się jednak skusiła. Podrzucamy więc przepis Snejany i wideo z jego wykonaniem.

 

Lasagne z cukinii. To nie może źle smakować

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • 125 g mozzarelli, najlepiej Fior di latte, ale można też użyć innej,
  • świeżo starty parmezan,
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 4 plastry prosciutto, może być też prosciutto cotto.
Zobacz wideo Zobacz też nasz szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Sposób przygotowania:

Blaszkę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Od cukinii odcinamy oba końce i każdą kroimy na cienkie plasterki, powinno ich wyjść około 16. Można użyć noża lub specjalnej mandoliny do warzyw, bo plasterki powinny być bardzo cieniutkie.

Na dnie foremki układamy cztery plastry cukinii. Na to kładziemy dwa plastry szynki i kilka plasterków mozzarelli. Posypujemy wszystko parmezanem i układamy tak samo kolejną warstwę. Powinny być dwie warstwy cukinii, prosciutto, mozzarelli i parmezanu. Ostatnią warstwę robimy bez prosciutto, tylko z cukinią, mozzarellą, parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek. Lasagne z cukinii pieczemy przez 45 minut w 220 stopniach Celsjusza aż danie nabierze na wierzchu ładnego, złotego koloru.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.