Deser na upał, czyli malinowa chmurka dla leniwych. Bez pieczenia, bez cudowania - włóż wszystko do pucharków

Kiedy za oknem żar, skwar i gorąc niemiłosierny, nie mamy ochoty stać w nagrzanej kuchni i pichcić słodkości do weekendowej kawki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najpyszniejszy deser na upalne dni, z którym poradzi sobie nawet deserowy świeżak. Lubisz malinową chmurkę? Ta wersja popularnej słodkości skradnie ci serce.

Więcej przepisów na desery na zimno znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jaki jest najlepszy deser na upał? Jeśli myślisz, że sernik na zimno albo domowe lody, pozwól, że wyprowadzimy cię z błędu. Ciasto malinowa chmurka to już kultowy deser i nie może go zabraknąć na stołach podczas różnych uroczystości. Jednak umówmy się - to ciasto dość czasochłonne i wymaga piekarnika, którego nie mamy ochoty włączać, gdy jest tak gorąco. Co powiesz na malinową chmurkę w wersji deseru na zimno? To proste, szybkie i absolutnie przepyszne. Najtrudniejsza rzecz, to rozpuszczenie galaretki. Reszta idzie jak po maśle. 

Malinowa chmurka dla leniwych - przepis na najlepszy deser na zimno

Składniki:

  • 200 g świeżych malin (mamy sezon, warto korzystać)
  • 1 galaretka malinowa
  • ok. 450 ml gorącej wody
  • ok. 200 g ciasteczek lub biszkoptów na spód
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • czubata łyżka cukru pudru
  • płatki migdałowe
  • opakowanie małych bezików

Malinowa chmurka dla leniwych - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tego prostego deseru zacznij od galaretki. Rozpuść ją w gorącej wodzie i odstaw to ostygnięcia. Kiedy zacznie delikatnie tężeć, ale wciąż będzie płynna, dodaj do niej maliny. Wstaw do lodówki. 
  2. Kiedy galaretka tężeje, przygotuj krem. Do garnka wlej porządnie schłodzoną kremówkę i ubij ją na sztywno. Następnie cały czas ubijając, dodawaj po łyżce serka mascarpone. Na koniec dodaj do smaku cukier puder.
  3. Przygotuj pucharki lub szklanki do deserów. Na dno połóż pokruszone ciasteczka lub biszkopty (możesz wcześniej połączyć zgniecione ciasteczka z roztopionym masłem - wówczas spód deseru będzie zwarty). 
  4. Na ciasteczkowy spód wyłóż połowę porcji kremu śmietankowego i wyrównaj. Wstaw pucharki do lodówki, by masa nieco stężała. 
  5. Kiedy masa stężeje, wyłóż na nią tężejącą galaretkę i przykryj resztą kremu śmietankowego. Następnie dodaj pokruszone bezy i całość udekoruj płatkami migdałowymi. Ponownie włóż do lodówki i po godzinie masz najpyszniejszy deser z malinami. 

Tak przygotowany deser to zbawienie w upalne dni i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Oczywiście nie musisz używać malin - możesz zrobić truskawkową, borówkową, jagodową, a nawet bananową chmurkę - wszystko zależy od tego, co lubisz i na co masz ochotę. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA