Pasuje do mięs i kanapek. Takiego smakołyka z ogórków kiszonych jeszcze nie robiłeś. To pyszna nowość

Ogórki kiszone każdy zna, uwielbia i wykonuje latem. Ich przygotowanie nie jest niczym skomplikowanym, a gdy są już gotowe, można je podawać z różnymi produktami. Jednak w takiej odsłonie kojarzy je niewiele osób. Czym się wyróżniają? Konsystencją i sposobem podania. Spróbuj jej już dziś i podaj to całej rodzinie.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki kiszone to przysmak, po który sięga wiele osób. Można go podawać z mięsem, ziemniakami, można je również dodać do sałatek, zup i pieczeni. Świetnie się także sprawdzi jako dekoracja kanapek, a z dodatkiem pasztety lub serka smakują obłędnie. Jednak taka forma ogórka jest nie tylko idealnym dodatkiem. Może również być głównym składnikiem, z którego wykonuje się różne smarowidła. Przykładem jest pasta, którą po wykonaniu można rozprowadzić po pieczywie. To sposób na urozmaicenia śniadania lub kolacji.

Przepis na pastę z ogórków kiszonych

Składniki

  • 2 szklanki wyłuskanych pestek słonecznika,
  • 8 dużych ogórków kiszonych,
  • 100 ml zalewy z kiszonych ogórków,
  • garść posiekanego koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski wsyp wyłuskane nasiona słonecznika i zalej je wodą. Powinny być pod jej powierzchnią. Naczynie przykryj pokrywką lub talerzem i odstaw na całą noc. Po tym czasie przecedź nasiona z płynu i przepłucz zimną wodą. Słonecznik przesyp do wysokiego pojemnika.
  2. Ogórki kiszone odcedź z zalewy i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przygotowane warzywa dodaj do słonecznika. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do wcześniejszych składników.
  3. Do produktów wlej olej, a także zalewę. Całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Jeśli zauważysz, że konsystencja pasty jest za rzadka, dodaj więcej ogórków, jeśli za gęsta, wlej odrobinę zalewy. Na koniec wrzuć posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną pastę przełóż do natłuszczonej foremki, wierzch wyrównaj szpatułką. Włóż ją do lodówki, by stężała. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.