Takiego leczo nie robi żaden kucharz. Kipi aromatem, a w takiej formie robi wrażenie na wszystkich

Leczo należy do takich dań, które znane są każdemu. Gdy tylko pojawia się sezon na soczyste i pełne smaku warzywa, każdy kieruje się do kuchni, by je zrobić. W takiej odsłonie mało kto je kojarzy, a to niemały błąd. Zapieczone w cieście zrobi furorę na każdym stole.
Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Leczo to tradycyjne węgierskie danie, które składa się z kilku składników. Jednak my postanowiliśmy je nieco zmodyfikować i dodać inne, różne produkty. Ta zmiana miała za zadanie nadać potrawie nowego smaku i aromatu, a także wpłynęła na to, że po niej czujemy się bardziej najedzeni. Klasyczna wersja mówi o gotowaniu i podawaniu go z pieczywem. Niemniej jednak przepis, który przedstawiamy będzie się od tego różnić. Leczo zostanie włożone do ciasta drożdżowego i zapieczone. Dzięki temu będzie mogło pełnić funkcję przenośnego dania.

Przepis na leczo w bułce

Składniki na leczo

  • 150 g wędzonego boczku,
  • 250 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 białe cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 papryki czerwone,
  • 3 papryki żółte,
  • 300 g krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • jajko do posmarowania,
  • sezam do posypania.

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • jajko,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1/3 szklanki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywa. Boczek i kiełbasę również pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli, pozostaw na ogniu na następne kilka minut.
  2. Papryki przemyj, podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w kostkę. Wszystkie papryki wrzuć do podsmażonych składników i podsmażaj przez około 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory, a także koncentrat pomidorowy, zamieszaj i podgrzej.
  3. Warzywa przypraw tymiankiem, rozmarynem, obiema paprykami, solą i pieprzem. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez następnie 20 minut. Jeśli zauważysz, że farsz jest nadal wodniste, trzymaj je na ogniu trochę dłużej. Cały płyn powinien wyparować.
  4. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, a także sól. Delikatnie zamieszaj.
  5. Do suchych składników wbij jajko, wlej olej, a także stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj do całkowitego połączenia i powstania elastycznego ciasta. Tak powstałe odłóż na około 1,5 godziny, by mogło podwoić swoją objętość.
  6. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i podziel je na równe części. Każdą z nich delikatnie rozwałkuj, a na środku ułóż nadzienie. Wszystkie boki dokładnie zaklej, by podczas pieczenia nic się nie wydostało. Czynność powtórz do momentu wykorzystania składników.
  7. Gotowe bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odpowiednią odległość, by podczas wyrastania się do siebie nie przykleiły.
  8. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim wszystkie bułki. Górę posyp sezamem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Góra powinna uzyskać złoty kolor.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: