Sezon na śliwki można uznać za rozpoczęty. Na rynkach i straganach pojawiają się już pierwsze okazy, a gospodynie ochoczo przygotowują z nich domowe słodkości. W końcu większość z nas zdążyła się już stęsknić za tym jesiennym przysmakiem. Warto wykorzystać śliwki do ekspresowego ciasta dla "leniuchów". Sprytna receptura nie zajmie nam wiele czasu, a ucieszy kubki smakowe na długo. Ponadto, zmywania po tym cieście nie będzie prawie wcale. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy również cukier oraz cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia się suchych składników. Do drugiej, osobnej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej. Ten zestaw także dokładnie mieszamy, a następnie niewielkim strumieniem dolewamy do suchych składników. Całość wystarczy wymieszać widelcem, pozbywając się największych grudek.
Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy umyte, przekrojone na pół śliwki bez pestek, ułożone skórką do dołu. Konkretna ilość owoców zależy już od naszych preferencji. Można również opcjonalnie posypać śliwki odrobiną cynamonu, by nieco podkręcić ich smak. Leniwe ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Na koniec ostudzony wypiek można przyozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. W każdej wersji będzie smakować obłędnie. Smacznego!