Obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka. Wystarczy dla całej rodziny, lecz zniknie ze stołu w kilka chwil

Tomasz Strzelczyk kolejny raz zaskoczył swoich widzów. Tym razem zrobił to, pokazując danie obiadowe ze słoika. Jak je przygotował? Szybko i sprawnie, a całą robotę zrobił za niego piekarnik. Wykonanie trwa zaledwie kilka minut.
Zobacz wideo Kurczak piccata - najpopularniejsze mięso w bardzo ciekawej wersji

Tomasz Strzelczyk od bardzo dawna publikuje na swoich social mediach inspiracje kulinarne, które wykorzystuje wiele osób. Zdradza również swoje spojrzenie na kuchnię polską, a także pokazuje, jak oryginalnie gotować. Tym razem również nie zawiódł i udostępnił przepis na danie ze słoika. Może ono zaskoczyć wiele osób, bo jest szybkie w przygotowaniu, a smak jest obłędny. Mało kto przejdzie obok niego obojętnie.

Przepis na mięso duszone w słoiku Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości,
  • pół kilo młodych ziemniaków,
  • 6 małych cebul,
  • 4 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w grubsze plastry, a następnie w dużą kostkę i umieść ją w misce. Mięso posyp obfitą ilością soli i pieprzu, wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Cebule obierz z łupin i pokrój je w ćwiartki, wrzuć do osobnej miski. Czosnek również obierz, przekrój na pół i lekko zgnieć, dorzuć do cebuli. Ziemniaki dokładnie przemyj i podziel na średniej wielkości kawałki.
  3. Przyprawione mięso wrzucaj do dużego garnka. Przekładaj je cebulą, czosnkiem, ziemniakami i rozmarynem.
  4. Gdy słoik zostanie wypchany składnikami, trzeba go teraz zamknąć. Nie używa się do tego zakrętki, a folii aluminiowej. Wierzch dokładnie otul folią i zrób dziurki za pomocą wykałaczki. Wstaw naczynie do zimnego piekarnika i ustaw go na 180°C i piecz przez około 2 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyłącz urządzenie i pozostaw słoik do lekkiego przestudzenia.
  6. Gotowe danie przełóż do głębokiego naczynia i obsyp świeżym lubczykiem i pietruszką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: