Tani obiad do zrobienia w 20 minut. Wystarczy pięć składników i kilka przypraw, by wyczarować chrupiące cudo

Dania z ziemniaków mogą stanowić zarówno dodatek do obiadu, jak i być potrawą główną. Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzemy, zawsze warto mieć w zanadrzu wiele pomysłów na ich przygotowanie. W końcu ziemniaki tłuczone z masłem mogą się po pewnym czasie znudzić. Na całe szczęście inspiracji na dania z tych smakowitych bulw nie brakuje.

Czy można zjeść tanio, smacznie i szybko? Oczywiście, że tak i wcale nie wymaga to spaceru do najbliższego baru z fast foodami. W domu przygotujesz błyskawiczny obiad z zaledwie sześciu składników, które z pewnością posiadasz w kuchni. Ziemniaczana zapiekanka za grosze to propozycja nie tylko dla studentów, ale również tych, którzy lubią sprytne przepisy. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule białe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kostka sera żółtego,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Ekspresowa zapiekanka z ziemniaków. Zrobisz ją w błyskawicznym tempie

Ziemniaki obieramy ze skórki i siekamy z pomocą mandoliny na cieniutkie plasterki. Najlepiej obrane ziemniaki zamoczyć w lodowatej wodzie na kilkanaście minut, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę zaś należy obrać i pokroić w pióra. Warto również zawczasu zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser.

Do innego naczynia wlewamy odrobinę oleju (to zależy od preferencji) i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz przyprawami. Taką marynatą będziemy polewać ułożone w brytfance warzywa. Najpierw smarujemy olejem dno naczynia żaroodpornego, a następnie wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków i cebuli, którą posypujemy serem. Następnie ponownie układamy ziemniaki, cebulę oraz ser. Ostatnią warstwą powinny być cienkie plastry ziemniaków, na które wylewamy resztę oleistej marynaty czosnkowej. Możemy jeszcze dodatkowo doprawić solą i pieprzem, oraz posypać resztką sera jeśli nam została. 

Zapiekankę pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas widelcem, czy wszystkie warstwy są wystarczająco miękkie. Ziemniaki będą chrupiące z wierzchu i maślane w środku. Ostudzoną zapiekankę można podawać z beszamelem lub innym sosem, natomiast wiele osób preferuje ją w swojej tradycyjnej, serowej wersji. Jeśli chcemy nieco przełamać ziemniaczany smak, można posypać wierzch zapiekanki drobno posiekanym szczypiorkiem. Będzie smakować obłędnie. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.