Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią to absolutny hit tego lata. Jest słodko, smacznie i ...zdrowo

Ciasto z cukinii to nietypowy, oryginalny i obłędny smaczny wypiek. Skład w pierwszym momencie może szokować, jednak dodatek sezonowego warzywa gwarantuje wilgotny, rozpływający się w ustach placek, który ma zrównoważoną porcję słodyczy i witamin. Jest prosto, smacznie i zdrowo!

Czasami nietypowe połączenia okazują się być przysłowiowym strzałem w dziesiątkę i właśnie tak jest z ciastem z dodatkiem cukinii. Warzywo taplające się w masie czekoladowej, na pierwszy rzut oka nie zapowiada się wybornie. Jak się jednak okazuje, duet jest prawdziwym hitem, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Zrób ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii - będzie smacznie i ciekawie 

Ten, kto chociaż raz spróbował ciasta czekoladowego z dodatkiem cukinii, doskonale zna ten wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju smak. Inni mogą jedynie żałować i spróbować przygotować je na dzisiejszy podwieczorek. Przepis może na pierwszy rzut oka zdawać się nietypowy i odrobinę szalony, jednak zapewniamy, że jest smacznie, słodko jak w prawdziwych deserach i przede wszystkim oryginalnie!

Sekret placka czekoladowego z dodatkiem cukinii, tkwi przede wszystkim w idealnej konsystencji. Wypiek jest perfekcyjnie wilgotny, dzięki czemu pozostanie smaczny i świeży przez kilka dni. Kolejnym plusem jest tekstura - sprężysta, pulchna i lekka niczym obłoczek. Na końcu warto wspomnieć, że receptura to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy połączyć masę czekoladową se startą cukinią i gotowe! 

Zobacz wideo Piernik na święta z twistem, czyli ciasto z cukinii

Przepis na ciasto z cukinii. Czekoladowy deser w połączeniu z sezonowym warzywem

Składniki: 

  • dwie cukinie,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 3/4 szklanki oleju.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku dokładnie umyj cukinię. Sezonowe warzywo następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
  2. Teraz pora na nasze ciasto. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, kakao, sodę, kawę rozpuszczaną i odrobinę soli.
  3. W innym naczyniu ubij jajka z cukrem - powinna powstać jasna, delikatna masa. Zmniejsz obroty i wlej olej.
  4. Do masy jajecznej wysyp teraz suche składniki i wymieszaj.
  5. Wcześniej startą cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
  8. Gotowe ciasto udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.