Smażona ryba w cieście naleśnikowym. Ten przepis przeniesie cię pod najlepszą smażalnię w Sopocie

Ryba to danie, które zwykle jemy w święta lub w piątki. Mając jednak odpowiedni przepis, można cieszyć się jej smakiem na okrągło. Nasz dorsz smażony w cieście naleśnikowym jest tego najlepszym przykładem. Robi się go łatwo i szybko. Możesz mieć pewność, że zniknie z talerzy jeszcze szybciej.

Najlepszą rybą do smażenia jest dorsz. Dlaczego? Filety z niego niemal nie zawierają ości, ponadto jego mięso jest zwarte - nie rozpada się ani nie "kruszy" podczas obróbki termicznej. Z tego powodu dobrze sprawdzi się również miruna, morszczuk oraz mintaj. Możemy spokojnie zajadać się tymi rybami bez obaw, że ość nagle stanie nam w gardle.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Delikatna ryba otulona kołderką złocistej panierki. Smakuje lepiej niż w smażalni nad Bałtykiem

Panierka z ciasta naleśnikowego sprawi, że ryba pozostanie delikatnie miękka i soczysta w środku oraz chrupiąca na zewnątrz. Taka kombinacja nadaje dodatkowych walorów smakowych i przyjemności z jedzenia. Smażoną rybę z poniższej receptury możesz podać na obiad, kolację lub jako przekąskę podczas imprezy. Jest uniwersalna, smaczna i niezwykle pożywna. 

Dorsza warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu z kilku powodów. Po pierwsze, jest on pyszny, ale to już wiemy. Po drugie, dostarcza wielu witamin i wartości odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedząc dorsza, dostarczamy sobie potężnej dawki białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, fosforu, a także witamin: A, B12 i D3.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (lub mintaja, morszczuka, miruny),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 małe jajka,
  • 3/4 szklanki mleka 3,5 proc.,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz.

Smażona ryba w cieście naleśnikowym. Sposób wykonania

Do miski wbij jajka oraz wlej mleko. Dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy, a następnie zmiksuj składniki na gładki, gęsty płyn. Filety przekrój na mniejsze kawałki np. na połówki lub ćwiartki i zanurz w masie naleśnikowej. 

Smaż na mocno rozgrzanym oleju obustronnie, aż ryba się zarumieni. Podawaj na ciepło w towarzystwie ulubionych dodatków. Mogą to być tłuczone lub pieczone ziemniaki, frytki, ryż oraz zestawy surówek np. z białej kapusty. Smacznego! Więcej podobnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.