Planujesz szybko zgubić kilogramy? Odstaw kawę i herbatę, a do śniadania wypij to. Efekty przyjdą błyskawicznie

Proces chudnięcia nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób próbuje znaleźć ścieżkę na skróty i wspomóc się konkretnymi produktami mającymi przyspieszyć gubienie kilogramów. Czy faktycznie takie istnieją? Jak się okazuje, to nie taki mit. Wszystko sprowadza się jednak do... zadbania o jelita.

Zdrowie jelit to podstawa nie tylko ogólnego zdrowia, ale także nienagannej sylwetki. Jeśli chcesz więc zgubić ponadprogramowe kilogramy, należy skupić się na włączeniu do codziennej diety produktów, które będą wspierać mikrobiom i perystaltykę jelit. Dzięki prawidłowej pracy tego narządu, waga będzie lecieć na łeb i szyję w błyskawicznym tempie. Który produkt będzie do tego najlepszy? Zamiast kawy wybierz... kefir. Wyjdziesz na tym o wiele lepiej. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Właściwości kefiru mogą cię zaskoczyć. To prawdziwa bomba witaminowa

Myśląc o zdrowych szejkach rzadko na myśl przychodzi kefir. Ten traktuje się częściej jako dodatek do obiadu, niż cudotwórczy eliksir. Tymczasem to właśnie kefir ma wiele zdrowotnych właściwości, których pozazdrościć mogą inne produkty. Żadna kawa, herbata, czy świeżo wyciskany sok nie mają tyle do zaoferowania co kwaśny, mleczny napój. Znajdziemy w nim takie witaminy i minerały jak:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • kwas foliowy,
  • żelazo
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • miedź,
  • cynk,
  • sód i wiele innych.

Co jeszcze wyróżnia kefir na tle innych płynów? Przede wszystkim wysoka zawartość naturalnych probiotyków, które są potrzebne do prawidłowej pracy jelit. Jest też sycący i hamuje nachodzącą nas często ochotę na podjadanie, oraz słodycze. Wystarczy szklanka dziennie, najlepiej z samego rana, by pobudzić organizm i nasycić się w zdrowy sposób.

Kefir dobry na odchudzanie? Działa o wiele lepiej niż kawa

Kefir to fermentowany napój mleczny. To właśnie podczas procesu fermentacji wytwarzają się korzystne dla naszego zdrowia szczepy bakterii kwasu mlekowego. Te nie tylko wspierają pracę jelit, ale w samym produkcie "trawią" laktozę, dzięki czemu kefir nadaje się nawet dla osób, które cierpią na jej nietolerancję. Jak jednak ten niepozorny produkt może wspomóc odchudzanie?

Tak jak zostało wcześniej wspomniane, kefir powoduje uczucie sytości i hamuje tym samym apetyt, dzięki czemu o wiele łatwiej skończyć z podjadaniem między posiłkami. Dodatkowo wspierając prawidłowe działanie układu trawiennego może przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu sam proces chudnięcia także przyspieszy. Poza tym kefir świetnie nadaje się do różnego rodzaju detoksów. Stąd też znany jest jako remedium na męczącego kaca po hucznej imprezie. W codziennych sytuacjach będzie jednak wspierał oczyszczanie organizmu np. ze złogów w jelitach, oraz będzie dbał o równowagę gospodarki cukrowej. To niezwykle ważne, szczególnie przy insulinooporności. W połączeniu z regularnym jedzeniem kiszonek możesz zdziwić się tempem gubienia kilogramów.

Więcej o: