Ta szarlotka wymiata. Widzieliście kiedyś taką? Oczaruje was i zjecie od razu całą

Szarlotka to bardzo popularne i uwielbiane przez wiele osób ciasto. Zazwyczaj robi się ją albo z masą jabłkową, która ma konsystencję powideł, albo z kawałkami jabłek. My trafiliśmy jednak na przepis, który jest zupełnie inny niż wszystkie. Jego autorka używa do pieczenia całych jabłek, a ciasto nazywa szarlotką bąbelkową. Jesteście ciekawi, jak się ją robi? Wyjaśniamy to w poniższym tekście.

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Czy jest tu ktoś, kto potrafi oprzeć się szarlotce? Śmiemy wątpić. To ciasto to idealnie zbalansowana kwaśność jabłek i słodycz kruchego ciasta. Jest wypiekiem niezwykle uniwersalnym, można ją robić na każdą okazję i bez okazji. Jest uwielbiana przez wszystkich, ponieważ nie ma w niej nic zaskakującego i niecodziennego - jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które raczej lubi każdy, więc i szarlotka cieszy się powodzeniem.

Zobacz wideo Zobacz przepis Hapsa na ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ale, no właśnie, zazwyczaj niczym się nie wyróżnia, nie ma w sobie nic nietypowego. Można to jednak w prosty sposób zmienić. Składniki nadal są takie same, jak w przypadku klasycznej wersji, ale nieco inaczej przygotowuje się jabłka. Nie trzeba ich ani smażyć, by się rozpadły, ani kroić w kostkę. Jak w takim razie je obrobić? Zobaczycie to na wideo Pauli Golec, która na TikToku prowadzi profil @wszamto i podzieliła się tam przepisem na szarlotkę bąbelkową.

Szarlotka bąbelkowa. Takiej jeszcze nie jedliście

Składniki:

  • ok. 1 kg niedużych jabłek,
  • cynamon do posypania jabłek,
  • 2 łyżki cukru + cukier do posypania jabłek,
  • 200 g mąki pszennej,
  • żółtko,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • 150 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • bułka tarta,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy jak na powyższym wideo z TikToka. Posypujemy je cukrem oraz cynamonem wedle uznania. Odstawiamy na bok. Do naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, serek, masło pokrojone w kawałki, cukier oraz sól. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Formujemy z nich kule, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po upływie 30 minut jedną część ciasta rozwałkowujemy na blacie lub stolnicy. Przenosimy je do formy i dokładnie wyklejamy dno. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 15 minut na trybie góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto bułką tartą i układamy kawałki jabłek. 

Teraz rozwałkowujemy drugą kulę. Układamy je na jabłkach i delikatnie ugniatamy, żeby dobrze przywarło do jabłek i żeby po upieczeniu było widać wypukłości. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, ale tym razem na około 40-45 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

Jak wam się podoba taka szarlotka bąbelkowa? Wypróbujecie przepis? Czy pozostaniecie wierni klasycznej wersji?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.