Więcej grzybowych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kto by pomyślał, że w sierpniu będziemy mogli mówić o grzybowym wysypie. Mimo wysokich temperatur i suszy, grzybiarze w niektórych rejonach Polski wychodzą z lasu z pełnymi koszami. Oczywiście nie musimy się zanadto głowić, co zrobić z grzybów - możemy robić pyszne zupy, najróżniejsze sosy, a nadmiar ususzyć lu zamarynować. I dziś właśnie zdradzimy wam przepis na najlepszą zalewę do marynowanych grzybków. Tu w zasadzie nie ma niczego skomplikowanego, ale jeden dodatek niesamowicie podkręci smak. Chodzi o nasiona jałowca.
Składniki:
Oczywiście ważne są także grzyby - na te proporcje potrzebne będą 2 kg niewielkich grzybków. Mogą to być podgrzybki, maślaki (pamiętaj, że należy je obrać), borowiki, kurki lub koźlarze.
Tak przygotowane marynowane grzybki będą idealną przekąską lub "zagrychą". Jeśli wciąż szukasz idealnego przepisu na zalewę, możesz zakończyć swoje poszukiwania - ten sposób to gwarancja grzybowego sukcesu.