Zastanawiasz się jak wykorzystać owoce leśne? Zanim są jeszcze świeże, należy je dokładnie przebrać, a później dołożyć wszelkich starań by się nie zmarnowały! Przepis na sok z jeżyn to nie tylko domowej roboty remedium na wiele dolegliwości, ale także smaczny kąsek, który doskonale podkreśli smak herbaty, deserów, a nawet niektórych ciast!
Sierpień to miesiąc owocny w wiele smacznych kąsków. Na straganach króluje cukinia, sałaty i różnego rodzaju kapusty, podobnie jak arbuzy czy śliwki. Przedstawicielem perfekcyjnego smaku, sporej dawki witamin i pięknej prezencji są jednak dary lasu - i nie mowa tu tylko o znakomitych grzybach. Innym smakołykiem są jeżyny, które warto włączyć o tej porze oku do swojej diety.
Jednym ze znakomitych sposobów na przetworzenie jeżyn jest oczywiście sok. Możemy przygotować samodzielnie, aby zimą dodawać go do herbaty. Nie tylko nada aromatu, ale również dostarczy sporej dawki witamin, szczególnie - C, E, A, K oraz B. ponadto to doskonałe źródło magnezu, fosforu czy żelaza. Kolejnym plusem est zawartość antyoksydantów, cechujących się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi.
Warto wiedzieć, że sok z jeżyn to nie tylko znakomity, słodki dodatek. To przede wszystkim zastrzyk witamin i zdrowia. Zawarte w tej niepozornej miksturze antocyjany działają także przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie czy stymulująco na układ odpornościowy. Ponadto jeżyny mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są doskonałymi owocami dla diabetyków.
Przepis na sok z jeżyn to przysłowiowa bułka z masłem. Potrzebne będą jedynie:
Sposób przygotowania: