Sok z jeżyn to przepis na domowy medykament i znakomity dodatek do herbaty czy deseru

Zastanawiasz się jak wykorzystać sezonowe owoce? Przepis na sok z jeżyn to znakomity pomysł pod wieloma względami. Jest nie tylko niebywale zdrowy i bogaty w cenne witaminy, ale też smaczny i słodziutki! To domowe remedium na przeziębienie, ból brzucha i eliksir przeciwstarzeniowy.

Zastanawiasz się jak wykorzystać owoce leśne? Zanim są jeszcze świeże, należy je dokładnie przebrać, a później dołożyć wszelkich starań by się nie zmarnowały! Przepis na sok z jeżyn to nie tylko domowej roboty remedium na wiele dolegliwości, ale także smaczny kąsek, który doskonale podkreśli smak herbaty, deserów, a nawet niektórych ciast!

Sok z jeżyn to przepis na zdrowie i zastrzyk witamin 

Sierpień to miesiąc owocny w wiele smacznych kąsków. Na straganach króluje cukinia, sałaty i różnego rodzaju kapusty, podobnie jak arbuzy czy śliwki. Przedstawicielem perfekcyjnego smaku, sporej dawki witamin i pięknej prezencji są jednak dary lasu - i nie mowa tu tylko o znakomitych grzybach. Innym smakołykiem są jeżyny, które warto włączyć o tej porze oku do swojej diety. 

Jednym ze znakomitych sposobów na przetworzenie jeżyn jest oczywiście sok. Możemy przygotować samodzielnie, aby zimą dodawać go do herbaty. Nie tylko nada aromatu, ale również dostarczy sporej dawki  witamin, szczególnie - C, E, A, K oraz B. ponadto to doskonałe źródło magnezu, fosforu czy żelaza. Kolejnym plusem est zawartość antyoksydantów, cechujących się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Przepis na sok z jeżyn to recepta na obłędny smak i samo zdrowie 

Warto wiedzieć, że sok z jeżyn to nie tylko znakomity, słodki dodatek. To przede wszystkim zastrzyk witamin i zdrowia. Zawarte w tej niepozornej miksturze antocyjany działają także przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie czy stymulująco na układ odpornościowy. Ponadto jeżyny mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są doskonałymi owocami dla diabetyków. 

Przepis na sok z jeżyn to przysłowiowa bułka z masłem. Potrzebne będą jedynie: 

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg cukru,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny dokładnie przebierz, umyj i delikatnie osusz. 
  2. Przygotowane owoce przełóż do dużego garnka, zalej wodą i duś przez około 20 - 30 minut do momentu, aż jeżyny puszczą sok.
  3. Po tym czasie pora na dodanie cukru i soku z cytryny. Całość dokładnie zamieszaj i gotuj, aż kryształki się rozpuszczą. 
  4. Tak przygotowany sok przelej przez gazę, dokładnie odciśnij cały sok z owoców. 
  5. Gotowy sok przelej do butelek lub słoików, nie zapomnij napisać na wieczku lub szyjce szkła daty i gotowe! Pamiętaj też, by dokładnie zakręcić naczynie i odwrócić go do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.