Posiekaj pierś z kurczaka i dodaj te składniki. O zwykłych kotletach zapomnisz na zawsze

Kotlety z piersi kurczaka smakują bardzo dobrze, ale mogą jeszcze lepiej. Można zrobić to w prosty, a co najlepsze szybki sposób. Wystarczy posiekać pierś z kurczaka, a następnie dodać te składniki. I gotowe!

Kotlety z piersi z kurczaka to w ostatnim czasie najpopularniejszy polski obiad. Smakują równie dobrze jak tradycyjne schabowe czy mielone. Potrafią się jednak znudzić. Przychodzimy więc z pomocą i prezentujemy przepis na obłędne siekane kotlety z kurczaka. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na siekane kotlety z kurczaka. Są obłędnie pyszne i nigdy się nie nudzą 

Domowe obiady są obłędne. Ich wadą może być jednak powtarzalność. Warto więc eksperymentować, by szybko się nie nudziły. Ten przepis na siekane kotlety z piersi kurczaka skradnie serce całej rodziny. Jakich składników potrzebujemy? Lista zdecydowanie nie jest długa. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 500 g fileta z kurczaka, 
  • 1 cebula
  • 6-7 pieczarek, 
  • 1 marchewka starta na grubych oczkach, 
  • 3 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • pół papryki
  • 2 jajka, 
  • ulubione przyprawy. 

Siekane kotlety z piersi kurczaka - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. 
  2. Mięso wrzucamy do miski, a następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami. Sprawdzi się przyprawa do kurczaka, pieprz, sól i słodka papryka oraz dużo granulowanego czosnku.  
  3. Warzywa kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do miski. 
  4. Do naczynia wrzucamy również majonez, jogurt naturalny, jajka, a następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa.  
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy placuszki. Siekane kotlety smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Podajemy z frytkami czy ryżem i nie zapominamy o ulubionej surówce. Smacznego! 
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.