Fenomenalny sernik królewski, który oczaruje całą rodzinę. Przepis na małą i dużą blachę

Sernik królewski to tradycyjne polskie ciasto, które wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. To ciasto najczęściej przygotowuje się na Boże Narodzenie, ale gości ono na polskich stołach również przy wielu innych okazjach. Szykowanie sernika królewskiego na ważną okazję warto zacząć z wyprzedzeniem, bowiem kilka dni po upieczeniu smakuje on dużo lepiej niż zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Przepis na sernik królewski składa się z dwóch części - przygotowania ciasta oraz przygotowania masy serowej. Przedstawiony poniżej przepis dotyczy formy o wymiarach 27 cm x 17 cm, ale podane proporcje bez problemu sprawdzą się także w pieczeniu sernika królewskiego przy użyciu dużej blachy. Ciasto będzie po prostu nieco niższe, ale równie smakowite i puszyste.

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Sernik królewski - przepis na smakowity domowy wypiek

Do zrobienia masy serowej potrzebne nam będą:

  • 1 kg mielonego twarogu (tzw. sernik z wiaderka)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
  • skórka z jednej cytryny

Aby przygotować kruche ciasto potrzebne nam będą takie składniki jak:

  • 2 żółtka jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 5 łyżek kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g masła

Pamiętajmy, aby wszystkie produkty, które przechowujemy w lodówce (twaróg, jajka, masło) wyjąć przed przygotowaniem sernika - po to, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Przygotowanie sernika królewskiego rozpoczynamy od przyrządzenia kruchego ciasta. W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy dwa żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i mieszamy wszystkie składniki do momentu, aż dobrze się połączą. Do wyrobienia ciasta możemy użyć własnych rąk lub robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu masy zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce. Ważne, aby ciasto na sernik królewski chłodziło się przynajmniej dwie godziny, a nawet całą noc.

Puszysty sernik królewski - jak ubić masę, aby uzyskać idealne ciasto?

Po schłodzeniu masę kroimy na dwie równe części. Jedną z nich ponownie zawijamy w folię spożywczą i tym razem umieszczamy w zamrażalniku. Druga część posłuży nam jako spód ciasta. Na początku przygotowaną wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia.

Następnie schłodzone ciasto kroimy na plastry o grubości maksymalnie 1 centymetra i wykładamy nimi dno formy. Kiedy już zużyjemy całe ciasto, brzegi kawałków dokładnie łączymy w formie i wyrównujemy spód. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej.

Na początek w misce umieszczamy cukier oraz jajka, które należy ubijać mikserem lub blenderem na bardzo wysokich obrotach. Masa jajeczna musi bowiem przypominać bardzo jasny puch, a cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Dzięki temu nasz sernik królewski będzie puszysty. Jeśli osiągnęliśmy już taką konsystencję, możemy zabrać się za dodawanie kolejnych składników.

Nie przerywając miksowania masy, powoli dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, budyń w proszku i skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy oczywiście główny składnik, czyli zmielony twaróg lub sernik z wiaderka. Miksujemy teraz bardzo powoli do momentu aż uzyskamy piękną, gładką masę. Całość przelewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy.

Wierzch sernika posypujemy kruchym ciastem, które do tego czasu chłodziło się w zamrażalniku. Ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki i równo przykrywamy nim masę sernikową. Tak przygotowany sernik królewski umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (pieczenie góra/dół) i pieczemy przez godzinę.

Co ważne, po godzinie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy jego drzwiczek. Dopiero po 20 minutach możemy nieco je odchylić, ale nadal nie wyjmujemy naszego sernika królewskiego. Kiedy minie kolejne pół godziny, możemy wyjąć sernik. Pamiętajmy jednak, że sernik królewski podajemy schłodzony, a najlepiej smakuje po kilku dniach od upieczenia.

Podoba wam się ten przepis na sernik królewski? Dajcie znać, czy skorzystacie z niego przy następnej okazji!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.