Spaghetti do słoików na zimę. Prosty obiad we włoskim stylu. To obiad, który będzie gotowy w kilka minut

Kupny sos spaghetti? Wykluczone! Zdecydowanie lepiej smakuje ten domowej roboty, przygotowany ze świeżych i smacznych składników. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotować sos spaghetti do słoików. Dzięki niemu będziesz mieć zapas "na czarną godzinę", kiedy zabraknie pomysłu na błyskawiczny i smaczny obiad.

Sos do spaghetti zamknięty w słoiku przyda się szczególnie tym, którzy nie mają na co dzień dużo czasu na gotowanie i przygotowywanie posiłków dla siebie oraz swoich bliskich. Takiego sosu można użyć nie tylko do makaronu, ale i do zup, a jego aromatyczny smak przywiedzie na myśl romantyczną kolację we włoskiej restauracji. Sprawdź naszą recepturę na spaghetti do słoików!

Zobacz wideo Poczuj fuzję smaków - spaghetti z pomidorami, ricottą i oliwkami

Sos spaghetti do słoików. Ten przepis przyda się do zrobienia błyskawicznego obiadu

Sos spaghetti do słoików warto mieć na podorędziu. Staje się szczególnie przydatny, kiedy nam się spieszy lub kiedy nachodzi nas ochota na smaczne, rozgrzewające danie. Sos z poniższego przepisu łączy w sobie warzywa i mieszankę aromatycznych przypraw. Jest pożywny, sycący i obłędnie pyszny. Z tego sosu można przygotować zarówno prosty obiad dla jednej osoby, jak i wykwintną kolację dla rodziny i przyjaciół. Wszyscy będą zachwyceni i z pewnością nie pogardzą dokładką. 

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg papryki słodkiej,
  • 2 papryczki chilli,
  • 1 jabłko,
  • 250 g cukru,
  • 250 ml oliwy,
  • pół główki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • pół szklanki octu,
  • 2 łyżki soli,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • łyżeczka suszonego rozmarynu.

Spaghetti do słoików. Sposób przygotowania

Pomidory, paprykę słodką i chilli, marchew oraz jabłko dokładnie opłucz i pokrój na kawałki. Wszystko wrzuć do garnka i gotuj na średnim ogniu bez przykrycia przez około dwie godziny. Następnie wszystko zmiksuj. Możesz użyć miksera ręcznego lub kielichowego. 

Do powstałej masy dodaj cukier, oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, ocet oraz przyprawy. Gotuj przez kolejny kwadrans, tym razem pod przykryciem. Kiedy sos się zagotuje, przelej go do słoików i porządnie zakręć.

Na koniec czas na pasteryzację. W większym garnku umieść słoiki z sosem. Wlej wodę mniej więcej do 3/4 wysokości słoików i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmij przetwory do wystudzenia. Domowy sos do spaghetti gotowy! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: