Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Oczywiście nie muszę nikogo przekonywać, że powidła to smak polskiej jesieni i schyłku lata. Sezon na śliwki trwa, więc nie możemy go zmarnować. Powidła śliwkowe robiły już nasz prababki, długo gotując owoce w ciężkich, często żeliwnych garnkach i tradycyjna receptura przetrwała do naszych czasów. Jednak dziś nie będzie tradycyjnie, ba! Będzie nowocześnie i pysznie tak, że powinniśmy wydać oświadczenie, że Haps.pl nie odpowiada za masowe zakochania się w smaku powideł z czekoladą. Tak, kochani. Powidła z czekoladą to zupełnie nowy smak i jeśli nie boicie się eksperymentować, ten przepis z miejsca wskoczy na sam szczyt listy uwielbianych przetworów z owoców. To nie tylko pyszne, ale także banalnie proste.
Składniki:
Powidła z czekoladą to coś więcej, niż zwykły dżem. Do śliwek pasuje czekolada mleczna lub deserowa (ważne, żeby była bez dodatków). Ale przecież przepis to wskazówka. Jeśli masz pod ręką jeżyny, porzeczki lub borówki, też zrób z nich dżem z dodatkiem czekolady. Jeśli z kolei masz trochę brzoskwiń lub moreli, one wyjątkowo lubią się z białą czekoladą. Czemu nie wypróbować takich cudów owocowych?