Przed nami schyłek lata, co za tym idzie. lasach pojawia się z tygodnia na tydzień coraz więcej rarytasów. Jednym ze smaczniejszych gatunków są oczywiście kurki, które w domowej kuchni są na tyle uniwersalne, że można zaserwować je zarówno ze śniadaniem jak i w wersji obiadowej.
Sos kurkowy dobry do wszystkiego. Uniwersalny przepis do mięs i makaronów
Fanów grzybobrania w Polsce nie brakuje, podobnie jak miłośników leśnych smaków. Poza zbieraniem istotny jest cały proces czyszczenia, krojenia i późniejszego gotowania. Topowym i dla wielu jednym ze smaczniejszych wyborów są oczywiście kurki, które cenimy za wyjątkowy smak, aromat i grację jaką prezentują w zupach, sałatkach, słoikach i np. w anturażu jajecznicy bądź omleta. Nic nie może się jednak równać z kremowym i aksamitem sosem kurkowym, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kopytek, kluch śląskich, wszelakich makaronów lub dań mięsnych.
Sekretem sosu kurkowego są oczywiście znakomite grzyby, odpowiednie proporcje i dodatki. W roli głównej nie może zabraknąć bazy - w naszym przepisie będzie to kremowa śmietanka, która w połączeniu z odrobiną sera, grzybami i mieszanką przypraw da doskonały efekt i wyśmienity smak.
Zobacz wideo
Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim
Przepis na delikatny sos kurkowy. Idealny do wielu dań lub solo
Składniki:
- 250 g świeżych kurek, drobno posiekanych,
- 2 łyżki masła,
- 250 ml śmietany kremówki,
- parmezan,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- łyżka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża zielenina.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników i produktów.
- Na patelni rozpuść masło. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz oczyszczone kurki. Jeśli jest taka potrzeba, grzyby pokrój na mniejsze kawałki.
- Po chwili do kurek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę - smaż aż całość ładnie się zarumieni, a grzyby puszczą wodę. Wówczas dodaj odrobinę mąki.
- Teraz pora na śmietanę kremówkę - wlej ją na patelnię, najlepiej partiami, by nasz sos delikatnie gęstniał, a jednocześnie śmietanka nie zagotowała się.
- Gdy sos ładnie się zredukuje, pora na wlanie bulionu. Całość gotuj do ponownej redukcji i do momentu, aż sos ładnie zgęstnieje.
- Na koniec dopraw solą i pierzem, posyp parmezanem, zamieszaj i udekoruj drobno posiekaną zieleniną. Tak przygotowany sos świetnie pasuje do mięs, makaronów, klusek, kasz czy nawet ryżu.