Kremowy i aromatyczny sos kurkowy. Idealny do makaronu, mięsnych smakołyków i rozmaitych kluseczek

Sierpień to sezon na wiele warzyw, owoców no i oczywiście grzyby. Leśne skarby smakują wyśmienicie w wielu odsłonach, jednak sos kurkowy nie ma sobie równych. Wbrew pozorom to łatwizna, jednak zalanie smakołyków śmietaną nie wystarczy. Tu króluje prostota, ale też szczegóły.

Przed nami schyłek lata, co za tym idzie. lasach pojawia się z tygodnia na tydzień coraz więcej rarytasów. Jednym ze smaczniejszych gatunków są oczywiście kurki, które w domowej kuchni są na tyle uniwersalne, że można zaserwować je zarówno ze śniadaniem jak i w wersji obiadowej. 

Sos kurkowy dobry do wszystkiego. Uniwersalny przepis do mięs i makaronów

Fanów grzybobrania w Polsce nie brakuje, podobnie jak miłośników leśnych smaków. Poza zbieraniem istotny jest cały proces czyszczenia, krojenia i późniejszego gotowania. Topowym i dla wielu jednym ze smaczniejszych wyborów są oczywiście kurki, które cenimy za wyjątkowy smak, aromat i grację jaką prezentują w zupach, sałatkach, słoikach i np. w anturażu jajecznicy bądź omleta. Nic nie może się jednak równać z kremowym i aksamitem sosem kurkowym, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kopytek, kluch śląskich, wszelakich makaronów lub dań mięsnych. 

Sekretem sosu kurkowego są oczywiście znakomite grzyby, odpowiednie proporcje i dodatki. W roli głównej nie może zabraknąć bazy - w naszym przepisie będzie to kremowa śmietanka, która w połączeniu z odrobiną sera, grzybami i mieszanką przypraw da doskonały efekt i wyśmienity smak. 

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Przepis na delikatny sos kurkowy. Idealny do wielu dań lub solo

Składniki: 

  • 250 g świeżych kurek, drobno posiekanych,
  • 2 łyżki masła,
  • 250 ml śmietany kremówki, 
  • parmezan,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeża zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników i produktów. 
  2. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz oczyszczone kurki. Jeśli jest taka potrzeba, grzyby pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Po chwili do kurek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę - smaż aż całość ładnie się zarumieni, a grzyby puszczą wodę. Wówczas dodaj odrobinę mąki. 
  4. Teraz pora na śmietanę kremówkę - wlej ją na patelnię, najlepiej partiami, by nasz sos delikatnie gęstniał, a jednocześnie śmietanka nie zagotowała się. 
  5. Gdy sos ładnie się zredukuje, pora na wlanie bulionu. Całość gotuj do ponownej redukcji i do momentu, aż sos ładnie zgęstnieje. 
  6. Na koniec dopraw solą i pierzem, posyp parmezanem, zamieszaj i udekoruj drobno posiekaną zieleniną. Tak przygotowany sos świetnie pasuje do mięs, makaronów, klusek, kasz czy nawet ryżu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.