Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na naleśniki chyba jest znany wszystkim, ale jako istoty ciekawe świata i nowych smaków, cały czas próbujemy i szukamy nowych przepisów, by w końcu osiągnąć naleśnikową perfekcję. Dziś chcę podzielić się z wami przepisem na naleśniki, który znalazłam w starej książce "Kuchnia polska". W recepturze nie ma niczego wyjątkowego, ale zaproponowane składniki i proporcje sprawiły, że naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne i absolutnie przepyszne.
Przepis na naleśniki ze starej książki kucharskiej
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 średnie jajka
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki oleju
- odrobina soli
Najlepsze naleśniki - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.
- Wbij jajka i dodaj mleko i szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj olej.
- Miskę z ciastem odłóż na 10-15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki wyjdą elastyczne.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Kiedy patelnie porządnie się rozgrzeje, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej patelni.
- Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami - świetnie smakują na słodko z owocami lub dżemem, ale bardzo dobre są także w wersji wytrawnej.
Te naleśniki będą także idealne do krokietów, ponieważ wychodzą cienkie i nie rwą się przy składaniu. Jednak jeśli chcesz zawinąć w nie farsz, poczekaj, aż nieco zmiękną i ostygną - to dużo ułatwi.