• Link został skopiowany

Naleśniki idealne w każdym calu. Zrób je z przepisu ze starej książki, a będą pyszniejsze i bardzo delikatne

Jeśli szukasz dobrego i sprawdzonego przepisu na naleśniki, mamy dla ciebie coś naprawdę fantastycznego. Ostatnio wpadła mi w ręce książka, która moja ciocia dostała w prezencie ślubnym. Wśród rozmaitych receptur spisanych na pożółkłych już kartach, widniał przepis na naleśniki. Zrobiłam je i muszę przyznać, ze lepszych nie jadłam.
Stary przepis na naleśniki
Fot. Redakcja, Helena Zolotuhina /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na naleśniki chyba jest znany wszystkim, ale jako istoty ciekawe świata i nowych smaków, cały czas próbujemy i szukamy nowych przepisów, by w końcu osiągnąć naleśnikową perfekcję. Dziś chcę podzielić się z wami przepisem na naleśniki, który znalazłam w starej książce "Kuchnia polska". W recepturze nie ma niczego wyjątkowego, ale zaproponowane składniki i proporcje sprawiły, że naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne i absolutnie przepyszne. 

Przepis na naleśniki ze starej książki kucharskiej

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 500 ml mleka
  • 3-4 łyżki oleju
  • odrobina soli

Najlepsze naleśniki - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. 
  2. Wbij jajka i dodaj mleko i szczyptę soli. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj olej. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na 10-15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki wyjdą elastyczne. 
  4. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Kiedy patelnie porządnie się rozgrzeje, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej patelni. 
  5. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Podawaj z ulubionymi dodatkami - świetnie smakują na słodko z owocami lub dżemem, ale bardzo dobre są także w wersji wytrawnej. 

Te naleśniki będą także idealne do krokietów, ponieważ wychodzą cienkie i nie rwą się przy składaniu. Jednak jeśli chcesz zawinąć w nie farsz, poczekaj, aż nieco zmiękną i ostygną - to dużo ułatwi. 

Więcej o: