Wymarzony obiad na lato, czyli knedle ze śliwkami. Podrasuj babciny przepis i przygotuj owoce w ten sposób

Kto w dzieciństwie nie zajadał się knedlami ze śliwkami, bardzo dużo stracił. Nasze mamy i babcie często robiły je latem, a ten smak przywodzi na myśl same miłe chwile. Jak zrobić knedle ze śliwkami, żeby smakowały jeszcze lepiej niż te babcine? Z pomocą przyjdzie pewien trik i dwie przyprawy.

Więcej przepisów na dania z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Knedle ze śliwkami to bardzo proste danie, którego podstawą są oczywiście soczyste, dojrzałe owoce oraz elastyczne ciasto ziemniaczane. Przepis jest bardzo prosty, ale nie myślcie, że wystarczy po prostu włożyć śliwkę do kawałka ciasta, "ukulać" i ugotować. Jeśli chcesz, żeby twoje knedle były smaczniejsze nawet od tych babcinych, odpowiednio zajmij się śliwkami. Przed przygotowaniem dodaj do nich odrobinę cynamonu i cukru waniliowego. Owoce puszczą sok, a dzięki temu knedle będą najlepsze na świecie. 

Knedle ze śliwkami - przepis lepszy od babcinego 

Składniki:

  • ok. 250-300 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej wybrać odmianę mączystą)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli ziemniaki były mączyste, wystarczy jedna czubata)
  • sól
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu

Knedle ze śliwkami - sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj śliwki. Oczyść je i przebierz, by do knedli nie dostały się nadpsute owoce. Następnie przekrój je na pół i usuń pestki. 
  2. Śliwki przełóż do miski, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon. Dokładnie wymieszaj i ostaw. W tym czasie ugotuj ziemniaki, lekko je ostudź i zmiel w maszynce lub przepuść przez praskę. 
  3. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagnieć ciasto - powinno być jednolite, ale nie luźne. 
  4. Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki, uformuj z nich w dłoniach kule i na środku każdej z nich połóż śliwkę razem z odrobiną soku, który owoce wypuściły. Następnie szczelnie zalep ciasto, by podczas gotowania nic nie wypłynęło.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Następnie partiami wrzucaj knedle i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj je przez ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. 

Tak przygotowane knedle ze śliwkami są naprawdę przepyszne. Najlepiej smakują z bułką tartą na masełku lub kleksem kwaśnej śmietany, dodatkowo posypane odrobiną brązowego cukru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.