• Link został skopiowany

Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji

W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i wyjątkowo tani przepis na obiad i przekąskę.
Babka ziemniaczana
Fot. OksanaKiian - iStock

Nie ma nic lepszego niż szybkie, tanie i sprytne receptury. Przepis na babkę ziemniaczaną łączy ze sobą wszystkie te cechy, a na dodatek obłędnie smakuje i przygotowuje się w mgnieniu oka! Tu króluje prostota, swojskie smak i wyśmienite składniki. 

Babka ziemniaczana jak na Podlasiu - przepis sięga czasów PRL

Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jak i w postaci banalnie prostego obiadu. To smakowite i banalne w przygotowaniu danie, daje jednak wyśmienity efekt, który zachwyci nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Sekret tkwi jednak w swojskich produktach, które trzeba odpowiednio przygotować i połączyć. Na dodatek składniki są tanie, niech to nas jednak nie zmyli - zamienniki z dużych supermarketów nie zastąpią świeżej jakości nabytej na bazarku lub w lokalnym warzywniaku. 

Wyśmienity smak swojskiej i domowej babki ziemniaczanej to także doskonałe ziemniaki. Potrzebne będą bulwy typu C - mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu, takie jak: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Nie obejdzie się też bez chrupiących skwarków z boczku, odrobiny cebulki, świeżych ziół, przypraw i jajek, które idealnie połączą wszystkie składniki. 

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przepis na babciną babkę ziemniaczaną - to smak rodem z podlaskiej wsi 

Składniki:

  • 2 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • kilka świeżych grzybów,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • świeże zioła: rozmaryn lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Pamiętaj, by zachować płyn z naszych bulw - po chwili na dno opadnie skrobia, którą ponownie dodajemy do ziemniaków. 
  2. Teraz drobno pokrój boczek, cebulę, grzyby i wszystkie zioła. 
  3. Na suchą patelnię wrzucamy mięso - wytapiamy tłuszcz i smażymy na chrupiące skwareczki. 
  4. Następnie dodaj cebulę, a na koniec grzyby. Wszystkie składniki podsmażaj przez kilka minut, aż nabiorą kolorów. Zawartość patelni dodaj do ziemniaków. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze jaja, przyprawy i wszystkie zioła. Wszystko ponownie mieszamy i przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego.
  6. Pieczemy w 200 stopniach przez 1,5 godziny. Smacznego!
  7. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: