Nie ma nic lepszego niż szybkie, tanie i sprytne receptury. Przepis na babkę ziemniaczaną łączy ze sobą wszystkie te cechy, a na dodatek obłędnie smakuje i przygotowuje się w mgnieniu oka! Tu króluje prostota, swojskie smak i wyśmienite składniki.
Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jak i w postaci banalnie prostego obiadu. To smakowite i banalne w przygotowaniu danie, daje jednak wyśmienity efekt, który zachwyci nawet najbardziej wymagające kubki smakowe. Sekret tkwi jednak w swojskich produktach, które trzeba odpowiednio przygotować i połączyć. Na dodatek składniki są tanie, niech to nas jednak nie zmyli - zamienniki z dużych supermarketów nie zastąpią świeżej jakości nabytej na bazarku lub w lokalnym warzywniaku.
Wyśmienity smak swojskiej i domowej babki ziemniaczanej to także doskonałe ziemniaki. Potrzebne będą bulwy typu C - mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu, takie jak: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Nie obejdzie się też bez chrupiących skwarków z boczku, odrobiny cebulki, świeżych ziół, przypraw i jajek, które idealnie połączą wszystkie składniki.
Składniki:
Sposób przygotowania: