Szarlotka to jedno z klasycznych ciast, które można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podajemy bardzo prostą recepturę na wyśmienity deser. Gotowe ciasto można podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na szarlotkę z musem. Połącz te składniki, a wyjdzie idealna
Do szarlotki najlepiej sprawdzą się jabłka, które nie zawierają dużo soku. Najlepsze będą takie rodzaje jak szara reneta, ligole albo papierówki. Jabłka powinno się dobrze wysmażyć, aby powstał gęsty mus.
Składniki:
- pół kilograma mąki tortowej,
- 200 g cukru pudru,
- szklanka śmietany 12 proc.,
- dwa jajka,
- cytryna,
- opakowanie cukru waniliowego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cztery jabłka,
- płaska łyżka cynamonu,
- dwie łyżki kaszy manny,
- cukier.
Szarlotka z musem sprawdzi się w różnych okolicznościach
Przygotowanie:
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Umyj, obierz i zetrzyj na tarce jabłka. Posyp je cukrem i przełóż do garnka. Duś owoce, aż staną się miękkie.
- Kiedy jabłka zmiękną, dodaj do nich sok z cytryny i kaszę mannę. Następnie dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj całość i pozostaw owoce do przestudzenia.
- Przygotuj ciasto. Zmiksuj jajka z cukrem pudrem, dodawaj stopniowo śmietanę i mąkę tortową. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Podziel je na dwie równe części i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj obie części ciasta i przełóż pierwszą warstwę do formy do pieczenia.
- Rozłóż mus jabłkowy na pierwszej warstwie ciasta. Na wierzchu ułóż drugą część ciasta i ponakłuwaj ciasto widelcem. Można też zetrzeć ją na tarce i posypać nią mus jabłkowy.
- Piecz w 200 st. C przez około 45 minut.
Przestudzoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem. Będzie świetnym pomysłem na tradycyjny deser albo słodką przekąskę. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl