Surówka z kapusty do słoików. Zrobisz ją w kilka chwil, ale smakiem nacieszysz się o wiele dłużej

Ogórki ukiszone, papryka zamarynowana, przyszedł więc czas na surówkę z białej kapusty do słoików. Przepis na nią jest banalnie prosty, a całe wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Taka surówka świetnie nadaje się na dodatek do obiadu, kiedy nie mamy czasu, żeby przygotować coś innego. Jak znalazł będzie także w sezonie jesienno-zimowym, gdy tęskno nam do wakacyjnych smaków.

W sierpniu chyli się ku końcowi sezon na białą kapustę. Warto wykorzystać czas, jaki nam pozostał, na przygotowanie pysznej surówki w zalewie. Przyda się jako zdrowy dodatek do mięs, ziemniaków, smażonego ryżu i innych dań obiadowych. Gwarantujemy, że w takim wydaniu zasmakuje wszystkim domownikom - nawet tym, którzy uznawani są za niejadków.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kapusty białej do słoików - pyszny i zdrowy dodatek do każdego obiadu

Przechowywanie surówki w słoiku przedłuży jej trwałość i świeżość, a słodko-kwaśna zalewa wydobędzie z niej nowe walory smakowe. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która nie raz ratowała życie w momencie, gdy brakło pomysłów lub czasu na nowe dodatki obiadowe. 

Surówka z kapusty białej z dodatkiem papryki, cebuli i marchewki będzie nie tylko smaczna, ale i pożywna oraz sycąca. Witaminy i wartości odżywcze zawarte w warzywach korzystnie wpłyną na stan zdrowia. Kapusta znana jest ze swoich właściwości wspomagających pracę jelit i układ odpornościowy, z kolei papryka to cenne źródło witaminy C. 

Składniki na zalewę:

  • 250 ml (lub oliwy),
  • 220 g cukru,
  • 120 ml octu spirytusowego 10 proc.

Pozostałe składniki:

  • 2 kg kapusty białej,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule białe,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 łyżki soli,
  • pieprz czarny mielony.

Surówka z kapusty w zalewie. Sposób wykonania

Kapustę, marchew, cebulę i paprykę dokładnie umyj. Kapustę i obraną cebulę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Zetrzyj na tarce marchew i dodaj do pozostałych składników. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na wąskie paski. 

Następnie wsyp sól i wszystko wymieszaj. Surówkę przełóż do wyparzonych i suchych słoików. W dalszej kolejności przygotuj zalewę. Do garnka wlej olej i ocet, a także wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, a potem zalej nią surówkę w słoikach.

Zawartość słoików zamieszaj, dopraw pieprzem, a na koniec porządnie zakręć wieka i przełóż słoiki do dużego garnka. Wlej wody mniej więcej do 2/3 wysokości słoików i pasteryzuj około 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmij do ostudzenia i schowaj do spiżarki, piwnicy lub szafki kuchennej. Gotowe! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: