W sierpniu chyli się ku końcowi sezon na białą kapustę. Warto wykorzystać czas, jaki nam pozostał, na przygotowanie pysznej surówki w zalewie. Przyda się jako zdrowy dodatek do mięs, ziemniaków, smażonego ryżu i innych dań obiadowych. Gwarantujemy, że w takim wydaniu zasmakuje wszystkim domownikom - nawet tym, którzy uznawani są za niejadków.
Przechowywanie surówki w słoiku przedłuży jej trwałość i świeżość, a słodko-kwaśna zalewa wydobędzie z niej nowe walory smakowe. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę, która nie raz ratowała życie w momencie, gdy brakło pomysłów lub czasu na nowe dodatki obiadowe.
Surówka z kapusty białej z dodatkiem papryki, cebuli i marchewki będzie nie tylko smaczna, ale i pożywna oraz sycąca. Witaminy i wartości odżywcze zawarte w warzywach korzystnie wpłyną na stan zdrowia. Kapusta znana jest ze swoich właściwości wspomagających pracę jelit i układ odpornościowy, z kolei papryka to cenne źródło witaminy C.
Składniki na zalewę:
Pozostałe składniki:
Kapustę, marchew, cebulę i paprykę dokładnie umyj. Kapustę i obraną cebulę drobno posiekaj i wrzuć do miski. Zetrzyj na tarce marchew i dodaj do pozostałych składników. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na wąskie paski.
Następnie wsyp sól i wszystko wymieszaj. Surówkę przełóż do wyparzonych i suchych słoików. W dalszej kolejności przygotuj zalewę. Do garnka wlej olej i ocet, a także wsyp cukier. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, a potem zalej nią surówkę w słoikach.
Zawartość słoików zamieszaj, dopraw pieprzem, a na koniec porządnie zakręć wieka i przełóż słoiki do dużego garnka. Wlej wody mniej więcej do 2/3 wysokości słoików i pasteryzuj około 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmij do ostudzenia i schowaj do spiżarki, piwnicy lub szafki kuchennej. Gotowe! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl