Omlet jak szarlotka to nie śniadanie z bajki, a obłędny przepis, który zrobisz w zaledwie kilka minut

Nie da się ukryć, że jajka to jeden z topowych i smaczniejszych produktów w kuchni. Poza wyborną jajecznicą dodaniu ich do ciast, kremów i deserów warto postawić na znakomity omlet, który na dodatek smakuje jak... szarlotka! Ten rozpływający się w ustach duet, zrobisz w kilka minut, a oryginalny smak pozostanie zapamiętany na długo!

Czasami klasyka, która gości w domowym menu, może się przejeść i znudzić. Wówczas, zamiast pogłębiać się w jedzeniowej rutynie, warto postawić na nowe połączenia i odważne eksperymenty. Ciekawym pomysłem jest połączenie kultowego śniadania, jakim jest omlet z obłędnie smacznym, iście polskim ciastem, czyli szarlotką

Koniec z nudą! Omlet - szarlotka to prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Szukasz pomysłu na ciekawe, oryginalne śniadanie? A może masz ochotę na coś słodkiego, ale nie planujesz piec skomplikowanych ciast, które pochłoną długie godziny pracy? Idealnym rozwiązaniem w obu przypadkach będzie przygotowanie obłędnie smacznego omleta - szarlotka. Ten nietypowy duet zaspokoi chęć na słodkości i zachwyci kubki smakowe. Co najważniejsze, przepis jest banalnie prosty, a efekt dosłownie odbiera mowę!

Przygotowanie omleta, który smakuje jak szarlotka, może zdawać się skomplikowane, jednak nie ma nic bardziej mylnego. Tutaj wystarczy odrobina chęci, dobrze dobrane składniki i gotowe! Warto jednak zastanowić się, czy preferujemy bardziej wersję fit - wówczas można sięgnąć np. po mąkę orkiszową pełnoziarnistą, zamienniki cukru i porcję orzechów. Klasyka to jednak mąka pszenna, spora porcja miodu, jabłek, cynamonu i oczywiście jajek!  

Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Szalotkowy omlet to opcja idealna na każdą porę

Składniki: 

  • 2 jajka,
  • odrobina cukru, 
  • 60 g jogurtu naturalnego typu skyr,
  • 40 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • duże jabłko,
  • cynamon,
  • do podania: masło orzechowe, czekoladowy krem, miód, orzechy, syrop klonowy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek dokładnie umyj i obierz jabłko. Owoc zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miseczki. 
  2. W osobnym naczyniu rozmąć jajka z cukrem i cynamonem. Dodaj mąkę, jogurt typu skyr, sodę oczyszczoną. Wszystko zblenduj na jednolitą konsystencję. Następnie dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. Tak przygotowane ciasto na omlet - szarlotkę przełóż na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię. Smaż omlet z obu stron do ładnego, złotego i rumianego koloru. 
  4. Na koniec dodatki - podaj omlet tak jak lubisz. Polecamy krem czekoladowy lub syrop klonowy i porcję orzechów. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.