Pomidory w galarecie - przepisy na zimowe przetwory dla zabieganych. Szybkie i łatwe receptury

Pomidory w galarecie nie są zbyt popularne. Warto jednak wiedzieć, że są bardzo proste w przygotowaniu i smakują obłędnie. Dodatkowo pomidory w galarecie to świetny dodatek przy wielu kulinarnych okazjach. Sprawdź, jak łatwo możesz je zrobić.

Pomidory w galarecie do słoika - prosty przepis dla początkujących i nie tylko

Pomidory w galarecie do słoika to świetny sposób na urozmaicenie posiłku. Przygotowanie takich pomidorów jest naprawdę proste. Jeżeli lubisz kuchenne inspiracje i nowe przepisy, to koniecznie zajrzyj tutaj:

Składniki:

  • około 2,5 kg pomidorów
  • około 14 łyżeczek żelatyny
  • 1 cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody przefiltrowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżeczki octu

Wykonanie:

  1. Wymieszaj składniki na zalewę. Całość zagotuj i wystudź.
  2. Dodaj żelatynę do zimnej zalewy.
  3. Przejdź do przygotowania pomidorów.
  4. Obierz je i pokrój w ćwiartki.
  5. Cebulę obierz i też podziel.
  6. Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj.
  7. Ułóż wszystkie składniki w słoikach po równo.
  8. Zalej zalewą. Gotuj przez 10 minut.

Pomidory w galarecie - przepis krok po kroku. Pomidory koktajlowe w galarecie - małe warzywo, wielki efekt

Przepis na pomidory w galarecie może mieć wiele wariantów. Pomidorki koktajlowe to częsty składnik sałatek, dlatego warto przechować je w większej ilości na zimę. Mało popularne pomidory koktajlowe w galarecie to dobry pomysł na urozmaicenie wielu dań. Oto przepis na przepyszne zimowe przetwory:

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie

Składniki na zalewę:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 l wody
  • 2 łyżki octu 10-procentowego
  • 4 łyżki żelatyny wieprzowej

Wykonanie:

  1. Pomidory umyj, sparz wodą i obierz ze skórki.
  2. Przygotuj słoiki. Umyj je i wyparz.
  3. W każdym słoiku umieść przyprawy.
  4. Zagotuj zalewę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę i je zagotuj. Oprócz żelatyny. Dodaj ją dopiero po ugotowaniu zalewy.
  6. Umieść pomidory w słoikach.
  7. Wcześniej przygotowaną zalewą zalej słoiki.
  8. Zapasteryzuj. Później odstaw w chłodne miejsce.

Przetwory - pomidory w żelatynie z papryką

Lubisz przygotowywać zimowe przetwory? Pomidory w żelatynie z dodatkiem papryki to nie lada gratka dla smakoszy! Smak podkręcony papryczką chili to coś dla tych, którzy lubią odrobinę pikanterii. Sprawdźcie przepis:

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki octu 10-procentowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 50 g żelatyny
  • kilka papryczek chili
  • 1-2 papryki czerwone
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Zagotuj połowę wody i rozpuść w niej żelatynę.
  2. Pozostałą wodę zagotuj.
  3. Cebule oraz czosnek pokrój w plasterki.
  4. Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj.
  5. W każdym słoiku umieść warzywa i ziele angielskie.
  6. Połącz wodę z żelatyną.
  7. Wymieszaj dokładnie i zalej słoiki. Zamknij i gotuj przez kwadrans.

* Pamiętaj, aby zachować umiar w ilości papryczek chili. Dopasuj ich ilość w danym słoiku do Twoich preferencji smakowych.

Zobacz też: Sosy do sałatek - proste przepisy na nieziemsko dobre sosy, które sprawdzą się do większości sałatek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.