Pomidory w galarecie do słoika - prosty przepis dla początkujących i nie tylko
Pomidory w galarecie do słoika to świetny sposób na urozmaicenie posiłku. Przygotowanie takich pomidorów jest naprawdę proste. Jeżeli lubisz kuchenne inspiracje i nowe przepisy, to koniecznie zajrzyj tutaj:
Składniki:
- około 2,5 kg pomidorów
- około 14 łyżeczek żelatyny
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki
- ziele angielskie
Składniki na zalewę:
- 1 l wody przefiltrowanej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżeczki octu
Wykonanie:
- Wymieszaj składniki na zalewę. Całość zagotuj i wystudź.
- Dodaj żelatynę do zimnej zalewy.
- Przejdź do przygotowania pomidorów.
- Obierz je i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę obierz i też podziel.
- Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj.
- Ułóż wszystkie składniki w słoikach po równo.
- Zalej zalewą. Gotuj przez 10 minut.
Pomidory w galarecie - przepis krok po kroku. Pomidory koktajlowe w galarecie - małe warzywo, wielki efekt
Przepis na pomidory w galarecie może mieć wiele wariantów. Pomidorki koktajlowe to częsty składnik sałatek, dlatego warto przechować je w większej ilości na zimę. Mało popularne pomidory koktajlowe w galarecie to dobry pomysł na urozmaicenie wielu dań. Oto przepis na przepyszne zimowe przetwory:
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie
Składniki na zalewę:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 l wody
- 2 łyżki octu 10-procentowego
- 4 łyżki żelatyny wieprzowej
Wykonanie:
- Pomidory umyj, sparz wodą i obierz ze skórki.
- Przygotuj słoiki. Umyj je i wyparz.
- W każdym słoiku umieść przyprawy.
- Zagotuj zalewę.
- Wymieszaj wszystkie składniki na zalewę i je zagotuj. Oprócz żelatyny. Dodaj ją dopiero po ugotowaniu zalewy.
- Umieść pomidory w słoikach.
- Wcześniej przygotowaną zalewą zalej słoiki.
- Zapasteryzuj. Później odstaw w chłodne miejsce.
Przetwory - pomidory w żelatynie z papryką
Lubisz przygotowywać zimowe przetwory? Pomidory w żelatynie z dodatkiem papryki to nie lada gratka dla smakoszy! Smak podkręcony papryczką chili to coś dla tych, którzy lubią odrobinę pikanterii. Sprawdźcie przepis:
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki octu 10-procentowego
- 3 łyżki cukru
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 50 g żelatyny
- kilka papryczek chili
- 1-2 papryki czerwone
- ziele angielskie
Wykonanie:
- Zagotuj połowę wody i rozpuść w niej żelatynę.
- Pozostałą wodę zagotuj.
- Cebule oraz czosnek pokrój w plasterki.
- Przygotuj słoiki. Wyparz je i wytrzyj.
- W każdym słoiku umieść warzywa i ziele angielskie.
- Połącz wodę z żelatyną.
- Wymieszaj dokładnie i zalej słoiki. Zamknij i gotuj przez kwadrans.
* Pamiętaj, aby zachować umiar w ilości papryczek chili. Dopasuj ich ilość w danym słoiku do Twoich preferencji smakowych.
Zobacz też: Sosy do sałatek - proste przepisy na nieziemsko dobre sosy, które sprawdzą się do większości sałatek