Nie ma to jak domowe ciasta, ciasteczka i rozmaite wypieki. Te ekspresowej receptury, a najlepiej z przepiśnika babci nie mają konkurencji z wymyślnymi pomysłami rodem z internetu. Tu króluje prostota, smak i najlepszej jakości składniki!
Ekspresowe i arcy proste ciasto ze śliwkami, czyli sposób na obłędną słodycz
Kultowy placek ze śliwkami nie ma sobie równych - to nie tylko esencja smaków, ale też cukierniczy banał, z którym poradzi sobie nawet nowicjusz. Liczy się tu jednak skupienie, dodawanie produktów krok po kroku, odpowiednia temperatura pieczenia no i oczywiście dbałość o najmniejsze szczegóły. Zapewniamy jednak, że to, co brzmi nieco skomplikowanie, w rzeczywistości jest łatwe jak przysłowiowa bułka z masłem!
Niezwykle proste ciasto ze śliwkami należy zacząć od zakupów. Nie może zabraknąć słodko - kwaśnych owoców, swojskich jajek, masła i najlepiej brązowego cukru. Klasyką z tych produktów będzie smakować rewelacyjnie o każdej porze dnia, a także na wszelakie uroczystości jak urodziny, chrzciny, rodzinne obiady czy zwyczajnie zaserwowana w towarzystwie porannej kawy lub herbaty.
Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Tak łatwego ciasta ze śliwkami jeszcze nie było! Zagniatasz i gotowe
Składniki:
- 700 g śliwek węgierek,
- 5 jajek,
- 320 g mąki pszennej tortowej,
- 200 g masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 65 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 50 g zimnego masła.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta. Mąkę przesiej dokładnie przez sito, dodaj cukier, proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość zagnieć, najlepiej energicznie. W trakcie dodaj jajka i połącz je z resztą składników. Zagniecione ciasto owiń w folię. Taki pakunek przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania.
- W tym czasie z mąki, masła i cukry dokładnie ucieramy w dłoniach kruszonkę, po czym formujemy kulę i przekładamy do zamrażarki. Teraz kolej na owoce - śliwki umyj, pokrój na połówki, wydryluj, posyp delikatnie cukrem i odkładamy na bok.
- Ciasto wyciągnij z chłodziarki. Podpieka bazę około 10 minut w 180 stopniach. Na upieczone ciasto nałóż wcześniej przygotowane owoce śliwki. Wierzch obficie posyp kruszonką.
- Ekspresowe ciacho po raz kolejny wkładamy do piekarnika - tym razem jednak na 45 minut, nadal w 180 stopniach.
- Po tym czasie ciasto powinno odrobinę wystygnąć. Później wystarczy udekorować je cukrem pudrem, listkami mięty i gotowe!