• Link został skopiowany

Tak prostego ciasta ze śliwkami jeszcze nie było. Cały sekret tkwi w dobrej bazie i dodatku kruszonki

Tak prostego ciasta ze śliwkami jeszcze nie było. Domowy placek babcinej receptury nie ma sobie równych, a wszystko za sprawą odpowiednich proporcji, słodko-kwaśnych owoców oraz odrobiny miłości, którą należy włożyć w przygotowania. Finisz z chrupiącą kruszonką wypada obłędnie zarówno wizualnie, jak i po pierwszym kęsie!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką. Zdj. Ilustracyjne
Petr Jilek / shutterstock.com

Nie ma to jak domowe ciasta, ciasteczka i rozmaite wypieki. Te ekspresowej receptury, a najlepiej z przepiśnika babci nie mają konkurencji z wymyślnymi pomysłami rodem z internetu. Tu króluje prostota, smak i najlepszej jakości składniki! 

Ekspresowe i arcy proste ciasto ze śliwkami, czyli sposób na obłędną słodycz

Kultowy placek ze śliwkami nie ma sobie równych - to nie tylko esencja smaków, ale też cukierniczy banał, z którym poradzi sobie nawet nowicjusz. Liczy się tu jednak skupienie, dodawanie produktów krok po kroku, odpowiednia temperatura pieczenia no i oczywiście dbałość o najmniejsze szczegóły. Zapewniamy jednak, że to, co brzmi nieco skomplikowanie,  w rzeczywistości jest łatwe jak przysłowiowa bułka z masłem! 

Niezwykle proste ciasto ze śliwkami należy zacząć od zakupów. Nie może zabraknąć słodko - kwaśnych owoców, swojskich jajek, masła i najlepiej brązowego cukru. Klasyką z tych produktów będzie smakować rewelacyjnie o każdej porze dnia, a także na wszelakie uroczystości jak urodziny, chrzciny, rodzinne obiady czy zwyczajnie zaserwowana w towarzystwie porannej kawy lub herbaty. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Tak łatwego ciasta ze śliwkami jeszcze nie było! Zagniatasz i gotowe

Składniki: 

  • 700 g śliwek węgierek,
  • 5 jajek,
  • 320 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g masła,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na kruszonkę: 

  • 65 g mąki pszennej, 
  • 70 g cukru,
  • 50 g zimnego masła. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta. Mąkę przesiej dokładnie przez sito, dodaj cukier, proszek do pieczenia i kawałki masła. Całość zagnieć, najlepiej energicznie. W trakcie dodaj jajka i połącz je z resztą składników. Zagniecione ciasto owiń w folię. Taki pakunek przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania. 
  2. W tym czasie z mąki, masła i cukry dokładnie ucieramy w dłoniach kruszonkę, po czym formujemy kulę i przekładamy do zamrażarki. Teraz kolej na owoce - śliwki umyj, pokrój na połówki, wydryluj, posyp delikatnie cukrem i odkładamy na bok. 
  3. Ciasto wyciągnij z chłodziarki. Podpieka bazę około 10 minut w 180 stopniach. Na upieczone ciasto nałóż wcześniej przygotowane owoce śliwki. Wierzch obficie posyp kruszonką. 
  4. Ekspresowe ciacho po raz kolejny wkładamy do piekarnika - tym razem jednak na 45 minut, nadal w 180 stopniach. 
  5. Po tym czasie ciasto powinno odrobinę wystygnąć. Później wystarczy udekorować je cukrem pudrem, listkami mięty i gotowe! 
Więcej o: