Karmelizowane gruszki idealne do jesiennych przekąsek. Tym dodatkiem wyniesiesz każdą potrawę na wyższy poziom

Karmelizowane gruszki kojarzą się z luksusem, podczas gdy łatwo zrobić je samemu w domu. Wystarczy kilka wolnych minut i trzy składniki, by wyczarować to kulinarne cudo. Możesz podawać je jako dodatek do deserów, lub przełamywać nimi smak serów i mięs na kanapkach. Wszystko zależy od Ciebie.

Powoli rozpoczyna się sezon na gruszki. Te pyszne i słodkie owoce doskonale komponują się z wieloma wytrawnymi składnikami, a połączenie gruszki z camembertem, orzechami włoskimi i szynką parmeńską jest już klasykiem. Można nieco dopieścić ich smak i dodatkowo je skarmelizować. Takim przysmakiem zdobędziesz serce każdego łasucha. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gruszki zapiekane z niebieskim serem

Składniki:

  • 4 gruszki konferencje lub faworytki,
  • 8 łyżek łagodnego w smaku miodu,
  • 5 łyżek cukru białego.

Karmelizowane gruszki będą hitem każdego posiłku. Zrobisz je w kilka minut

Przygotowanie słodkich, karmelizowanych gruszek jest dziecinnie proste. Owoce obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wycinamy z każdej połówki gniazda nasienne oraz ogonek. Można karmelizować je już w takiej postaci, lub przekroić na cieńsze plastry, lub kostkę, jeśli akurat taka forma lepiej nam się sprawdzi. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak, jednak najlepiej prezentują się niewątpliwie większe kawałki gruszek.

Na patelnię przekładamy miód i podsypujemy cukrem. Drewnianą szpatułką podgrzewamy miksturę, aż do rozpuszczenia i wstępnej karmelizacji. Najlepiej robić to na średnim ogniu, ponieważ cukier szybko się przypala. Gdy miód i cukier całkowicie się rozpuszczą, dodajemy na patelnię przygotowane gruszki. Podsmażamy je w ten sposób, aż karmel zacznie wrzeć, a owoce będą miały brązowe brzegi. Sos powinien być gęsty, lecz nie kruchy i skawalony. Gotowe gruszki przekładamy na talerz. Teraz możemy delektować się wyłącznie nimi, lub dodać je do ulubionego deseru, lub potrawy. Smacznego!

Z czym podawać karmelizowane gruszki? Pomysłów jest całe mnóstwo

Przepis na karmelizowane owoce cię skusił, jednak boisz się, że nie znajdziesz dla nich większego zastosowania? Nic bardziej mylnego. W kwestii deserów karmelizowane gruszki doskonale smakują z lodami i posypką z orzechów włoskich lub migdałów. Doskonale sprawdzą się także jako dekoracja ciast biszkoptowych. Karmelizowaną gruszkę można również zapiec z ciastem kruchym, jednak uważaj, bo dla tego przysmaku łatwo stracić głowę. Inną propozycją może być podanie karmelizowanych gruszek z croissantem. Z filiżanką kawy zaserwujesz w ten sposób iście luksusowe śniadanie.

Czy można podawać karmelizowane gruszki z wytrawnymi składnikami? Jak najbardziej, choć to już zależy od preferencji. Mimo to niewątpliwie ten słodki smak doskonale skomponuje się z najróżniejszymi serami. Warto więc rozważyć stworzenie ekskluzywnej deski serów, wędlin i owoców, a karmelizowane gruszki umieścić obok camemberta i sera blue. Karmelizowana gruszka sprawdzi się również położona na kanapkę z pesto, rukolą i szynką parmeńską. Warto eksperymentować i szukać smaków idealnych dla siebie, jednak jedno jest pewne - dla gruszek w miodowym karmelu zawsze znajdzie się miejsce.

Więcej o:
Copyright © Agora SA