Powoli rozpoczyna się sezon na gruszki. Te pyszne i słodkie owoce doskonale komponują się z wieloma wytrawnymi składnikami, a połączenie gruszki z camembertem, orzechami włoskimi i szynką parmeńską jest już klasykiem. Można nieco dopieścić ich smak i dodatkowo je skarmelizować. Takim przysmakiem zdobędziesz serce każdego łasucha. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Przygotowanie słodkich, karmelizowanych gruszek jest dziecinnie proste. Owoce obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wycinamy z każdej połówki gniazda nasienne oraz ogonek. Można karmelizować je już w takiej postaci, lub przekroić na cieńsze plastry, lub kostkę, jeśli akurat taka forma lepiej nam się sprawdzi. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak, jednak najlepiej prezentują się niewątpliwie większe kawałki gruszek.
Na patelnię przekładamy miód i podsypujemy cukrem. Drewnianą szpatułką podgrzewamy miksturę, aż do rozpuszczenia i wstępnej karmelizacji. Najlepiej robić to na średnim ogniu, ponieważ cukier szybko się przypala. Gdy miód i cukier całkowicie się rozpuszczą, dodajemy na patelnię przygotowane gruszki. Podsmażamy je w ten sposób, aż karmel zacznie wrzeć, a owoce będą miały brązowe brzegi. Sos powinien być gęsty, lecz nie kruchy i skawalony. Gotowe gruszki przekładamy na talerz. Teraz możemy delektować się wyłącznie nimi, lub dodać je do ulubionego deseru, lub potrawy. Smacznego!
Przepis na karmelizowane owoce cię skusił, jednak boisz się, że nie znajdziesz dla nich większego zastosowania? Nic bardziej mylnego. W kwestii deserów karmelizowane gruszki doskonale smakują z lodami i posypką z orzechów włoskich lub migdałów. Doskonale sprawdzą się także jako dekoracja ciast biszkoptowych. Karmelizowaną gruszkę można również zapiec z ciastem kruchym, jednak uważaj, bo dla tego przysmaku łatwo stracić głowę. Inną propozycją może być podanie karmelizowanych gruszek z croissantem. Z filiżanką kawy zaserwujesz w ten sposób iście luksusowe śniadanie.
Czy można podawać karmelizowane gruszki z wytrawnymi składnikami? Jak najbardziej, choć to już zależy od preferencji. Mimo to niewątpliwie ten słodki smak doskonale skomponuje się z najróżniejszymi serami. Warto więc rozważyć stworzenie ekskluzywnej deski serów, wędlin i owoców, a karmelizowane gruszki umieścić obok camemberta i sera blue. Karmelizowana gruszka sprawdzi się również położona na kanapkę z pesto, rukolą i szynką parmeńską. Warto eksperymentować i szukać smaków idealnych dla siebie, jednak jedno jest pewne - dla gruszek w miodowym karmelu zawsze znajdzie się miejsce.