Zwietrzała kawa to koszmar każdego kawosza. W końcu trudno zacząć dzień bez filiżanki tego aromatycznego, mocnego napoju. Jeśli odkryjemy, że nasze zmielone ziarna tygodnie świetności mają już za sobą, trzeba działać bezzwłocznie. Jak najszybciej zaopatrz się w ten produkt, tylko pamiętaj, by nie podjadać do po drodze. Po więcej sprytnych rozwiązań zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Kawa nie wietrzeje w ciągu kilku, czy nawet kilkunastu godzin. To często kwestia co najmniej kilku tygodni, w trakcie których produkt jest... źle przechowywany. Za to, że kawa zwietrzała jesteśmy z reguły odpowiedzialni my sami. Warto więc wiedzieć, jakie konkretne warunki wpływają na przyspieszenie tego procesu i pozbawienie kawy charakterystycznego smaku oraz aromatu.
Jest to między innymi:
Warto więc kawę trzymać w ciemnym, szczelnie zamykanym opakowaniu. Dobrze sprawdzi się nawet słoik, nawet jeśli jest wykonany z przezroczystego szkła. Wówczas należy jednak pamiętać, by trzymać kawę w ciemnej szafce lub w spiżarni bez okien. Co więcej, warto izolować ją od innych produktów o równie silnym aromacie. Taka mieszanka może na siebie źle wzajemnie oddziaływać, osłabiając swoją woń i smak.
Domowe i tanie sposoby nigdy nie zawodzą. Co zrobić gdy kawa okazała się być zwietrzała i słaba w smaku? Wystarczy wrzucić do niej... gorzką czekoladę. Kilka kostek tego przysmaku wystarczy, by przywrócić kawie jej charakterystyczny zapach. Należy to jednak zrobić bardzo szybko po odkryciu, że produkt jest zwietrzały. Im dłużej będzie w takim stanie, tym trudniej będzie przywrócić aromat. Co więcej, należy pamiętać, że czekolada powinna pobyć w słoiku z kawą co najmniej 2 dni. Trik ten nie działa od razu, jednak sprawdza się u wielu osób. Następnym razem kupuj zaś mniejsze opakowania kawy, by zużywać ją, póki ta będzie mocna i aromatyczna.