Kawa zwietrzała na amen? To jeszcze nie powód do płaczu. Z pomocą tego produktu przywrócisz jej aromat

Sięgasz po ulubioną kawę i nagle okazuje się, że jej aromat nie jest już tak mocny jak wcześniej? Zwietrzałe produkty to żadna nowość, a większość z nas mierzyła się z tym problemem wielokrotnie. Na całe szczęście istnieją sprawdzone, domowe i tanie metody, aby przywrócić kawie dawny aromat.

Zwietrzała kawa to koszmar każdego kawosza. W końcu trudno zacząć dzień bez filiżanki tego aromatycznego, mocnego napoju. Jeśli odkryjemy, że nasze zmielone ziarna tygodnie świetności mają już za sobą, trzeba działać bezzwłocznie. Jak najszybciej zaopatrz się w ten produkt, tylko pamiętaj, by nie podjadać do po drodze. Po więcej sprytnych rozwiązań zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo 4 praktyczne zastosowania filtrów do kawy - przekonaj się, jak często mogą przydać ci się w domu

Z jakiego powodu wietrzeje kawa? Zwróć uwagę na to, jak ją przechowujesz

Kawa nie wietrzeje w ciągu kilku, czy nawet kilkunastu godzin. To często kwestia co najmniej kilku tygodni, w trakcie których produkt jest... źle przechowywany. Za to, że kawa zwietrzała jesteśmy z reguły odpowiedzialni my sami. Warto więc wiedzieć, jakie konkretne warunki wpływają na przyspieszenie tego procesu i pozbawienie kawy charakterystycznego smaku oraz aromatu.

Jest to między innymi:

  • ciągła i długotrwała ekspozycja na powietrze, na co wskazuje sama nazwa procesu, który przyczynia się do stopniowego wyparowywania aromatu;
  • wysoka temperatura, która mocno skraca świeżość zmielonych ziaren kawy;
  • duża wilgotność powietrza, która nie tylko osłabia smak i aromat, ale także może przyczynić się do powstania nieprzyjemnej woni stęchlizny,
  • ekspozycja na światło słoneczne również nie służy ani kawie, ani innym produktom spożywczym o długiej dacie przydatności.

Warto więc kawę trzymać w ciemnym, szczelnie zamykanym opakowaniu. Dobrze sprawdzi się nawet słoik, nawet jeśli jest wykonany z przezroczystego szkła. Wówczas należy jednak pamiętać, by trzymać kawę w ciemnej szafce lub w spiżarni bez okien. Co więcej, warto izolować ją od innych produktów o równie silnym aromacie. Taka mieszanka może na siebie źle wzajemnie oddziaływać, osłabiając swoją woń i smak.

W ten sposób uratujesz zwietrzałą kawę. Wystarczy ten produkt

Domowe i tanie sposoby nigdy nie zawodzą. Co zrobić gdy kawa okazała się być zwietrzała i słaba w smaku? Wystarczy wrzucić do niej... gorzką czekoladę. Kilka kostek tego przysmaku wystarczy, by przywrócić kawie jej charakterystyczny zapach. Należy to jednak zrobić bardzo szybko po odkryciu, że produkt jest zwietrzały. Im dłużej będzie w takim stanie, tym trudniej będzie przywrócić aromat. Co więcej, należy pamiętać, że czekolada powinna pobyć w słoiku z kawą co najmniej 2 dni. Trik ten nie działa od razu, jednak sprawdza się u wielu osób. Następnym razem kupuj zaś mniejsze opakowania kawy, by zużywać ją, póki ta będzie mocna i aromatyczna.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.