To mięso było przysmakiem na królewskich dworach, a teraz o nim zapominamy. Dlaczego warto je jeść?

Mięso z perliczki zawsze było cenione ze względu na wyśmienity smak i właściwości odżywcze. Ten szlachetny gatunek drobiu od wieków uznaje się za rarytas. Dlaczego warto po nie sięgać i jak je przyrządzać?

Obecnie drób królujący na polskich stołach to zwykle kurczak albo indyk. O mięsie z perliczki nie słyszy się często i nie szykuje się jej do obiadu przede wszystkim z powodu jej ceny. Ten wykwintny przysmak posiada wiele cennych właściwości i wyjątkowy smak. Z czym najlepiej go przyrządzać?

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Perliczka oprócz walorów smakowych posiada wiele cennych właściwości odżywczych

Mięso z perliczki można znaleźć w menu osób dbających o linię i walczących z otyłością. Jest ono dwa razy chudsze od mięsa z kurczaka, posiada niewiele kalorii. W 100 gramach mięsa znajduje się około 160 kcal. Perliczka zawiera duże ilości selenu, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Oprócz tego dostarcza takich składników mineralnych jak potas, magnez, żelazo, witaminę E oraz witaminy z grupy B. 

Jak przyrządzać perliczkę? Te dodatki sprawdzą się najlepiej

W jaki sposób przygotować perliczkę, aby była soczysta? Co zrobić, aby wydobyć z niej najlepszy smak? Perliczkę można przyrządzać w specjalnym urządzeniu do wolnego gotowania, dzięki czemu nie traci się cennych składników i soku, a taki proces pozwala na ścięcie się białka. Należy ją piec ostrożnie, ponieważ jest jednym z najchudszych mięs.

Podczas przygotowania perliczki, aby wyszła soczysta, można dodać do niej boczku. Smak wydobędzie się poprzez połączenie mięsa z owocami. Sprawdzą się duszone jabłka, cytrusy, kandyzowane skórki pomarańczy. Będzie smakowała doskonale też z tradycyjnymi dodatkami takimi jak zasmażane buraczki i gotowane ziemniaki. Dodajmy, że cena za kilogram perliczki oscyluje między 70 a 80 złotych. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.