Placki z cukinii to przepis na smaczny i lekki obiad idealny na lato. Tak podane skradną serce każdego

Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Szczególnie ceni się te, z dodatkiem sezonowych dóbr, jak np. ziemniaki, kapusta i masa świeżych ziół. Przepis na placki z cukinii to absolutny numer jeden - są smaczne, zdrowe, a na dodatek można je dowolnie modyfikować. Sekret jednak tkwi w szczegółach i pięknym podaniu z najlepszymi dodatkami.

Publikujdodatek sezonowych warzyw sprawi, że efekt będzie znacznie zdrowszy i smaczniejszy. Mowa tu oczywiście o plackach z cukinii, które latem królują na stołach znacznie częściej niż ziemniaczana klasyka. Intensywnie zielone i zaserwowane z lekkim kremem lub łososiem, skradną serca nawet najbardziej wyszukanych podniebień. 

Placki z cukinii w najprostszej i najsmaczniejszej wersji 

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się najlepszymi i podobnie jest z plackami z cukinii. Ten iście letni przepis nie wymaga kombinacji i fikuśnych udziwnień. Wystarczy, że zadbamy o dobrą, śwież bazę w postaci warzyw, a reszta dosłownie zrobi się sama! Warto poświęcić jednak szczyptę uwagi na podanie - zielone placuszki, estetycznie usmażone na chrupiący, złoty efekt świetnie smakują solo, jednak te z lekkim kremem, płatami łososia, świeżym, lekkim jogurtem lub serami pleśniowymi będą smakować o niebo lepiej. 

W przygotowaniu idealnych placków z cukinii świetnie sprawdzi się sitko o drobnych oczkach lub gaza przez którą przeciśniemy nadmiar wody z warzywa. Tak przygotowany wakacyjny rarytas wystarczy teraz połączyć jedynie z jajkami, odrobiną mąki, innymi warzywami jak starta marchew lub ziemniaki, przyprawami, świeżymi ziołami i gotowe! 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na arcy smaczne placki z cukinii

Składniki: 

  • 500 g cukinii,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • pęczek pietruszki lub koperku,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • pieprz,
  • odrobina soli, 
  • optymalnie: 200 g sera feta. 
  • do podania: łosoś, kremowy serek, jogurt grecki ze startą skórką cytryny, ser pleśniowy.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od umycia cukinii. Warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na moment aż puści soki - najlepiej przełożyć je na sitko, gazę lub czystą, bawełnianą ściereczkę. 
  2. Po chwili odciśnij warzywo z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, mąkę, drobno posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowaną lub również startą cebulę i przyprawy. Warto dodać też coś ekstra np. ser feta lub np. marchewkę. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do powstania masy bez grudek mąki. 
  4. Na patelni rozgrzej olej lub masło, nakładaj masę z cukinii i fety porcjami i smaż z obu stron na rumiany kolor.
  5. Tak przygotowane placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
  6. Teraz wystarczy zaserwować je z jednym z ulubionych dodatków - polecamy lekki jogurt, płaty łososia i małą dekorację z koperku. Efekt jest smaczny, elegancki i z pewnością zostanie zapamiętany przez domowników lub gości! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.