Nic nie smakuje tak wybornie jak kluski domowej roboty, a te z dodatkiem kaszy manny zyskują jeszcze delikatniejszy smak. Kiedyś niemal każdej niedzieli przygotowywały je nasze babcie i mamy. Dziś coraz rzadziej sięgamy po stare, sprawdzone przepisy. To wielka szkoda, bo lane i kładzione kluski nie tylko są pyszne, ale i błyskawiczne w przygotowaniu. Wypróbuj sama. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jajka wbijamy do miski i łączymy z masłem. Warto ubić je na tym etapie mikserem lub rózgą, na idealnie gładką, puszystą masę. Następnie do miski dosypujemy kaszę mannę i szczyptę soli. Ponownie całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy śmietanę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, warto dodać jej nieco więcej. Ciasto na lane kluski powinno być lejące, podobne w konsystencji do ciasta na placki. Składniki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby kasza odrobinę spęczniała.
W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, możemy gotować partiami kluski z kaszy manny. Można zrobić to na dwa sposoby. Tradycyjne lane kluski wlewa się cienkim strumieniem do garnka i roztrzepuje ciasto, nim powstanie jedna długa kluska. Jeśli zaś chcemy przygotować kluski kładzione z kaszy, należy wkładać każdą kluskę pojedynczo na wrzątek łyżką. Gotujemy je jeszcze około 4 minut po wypłynięciu na powierzchnię, a następnie wyciągamy z pomocą łyżki cedzakowej i gotujemy kolejną partię. Najlepiej będą smakować podane z sosem mięsnym lub grzybowym, a także w domowym rosole. Smacznego!