Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki z zsiadłego mleka to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub lunch do pracy. Przepis nikomu nie sprawi problemu, a placuszki możesz jeść na słodko i na wytrawnie, w zależności od tego, czy dodasz cukier, czy może sól. Jeśli lubisz proste i sprawdzone przepisy, musisz koniecznie spróbować tych placuszków. Są po prostu najlepsze.
Placuszki z zsiadłego mleka - przepis na idealne śniadanie i nie tylko
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, tortowej lub krupczatki
- 1 większe jajko
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- płaska łyżeczka sody
- odrobina soli
- płaska łyżka cukru pudru (jeśli robisz placuszki na słodko)
- masło klarowane lub olej do smażenia
Placuszki z zsiadłego mleka - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą, solą i cukrem jeśli go używasz.
- Białko oddziel od żółtka. Z białka ubij pianę. Żółtko zmiksuj z zsiadłym mlekiem i dodaj do miski z mąką.
- Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i dodaj pianę z białka. Ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na wolnym ogniu smaż je, aż z obu stron apetycznie się zezłocą.
Tak przygotowane placuszki są delikatne, puszyste i świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami. Ja bardzo lubię jeść je na słono z pastą jajeczną lub pastą z makreli. Na słodko świetne są z dżemem lub bitą śmietaną i owocami.