Te placuszki biją na głowę wszystkie racuszki tego świata. Najważniejszy składnik świetnie smakuje z frytkami

Te placuszki to najlepszy pomysł na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest banalny, a najważniejszy składnik tych placuszków zwykle jesz z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami. Co sprawia, że te placuszki są tak delikatne i puszyste? Mleko. Ale nie takie zwykłe mleko.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki z zsiadłego mleka to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub lunch do pracy. Przepis nikomu nie sprawi problemu, a placuszki możesz jeść na słodko i na wytrawnie, w zależności od tego, czy dodasz cukier, czy może sól. Jeśli lubisz proste i sprawdzone przepisy, musisz koniecznie spróbować tych placuszków. Są po prostu najlepsze.

Placuszki z zsiadłego mleka - przepis na idealne śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, tortowej lub krupczatki
  • 1 większe jajko
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • płaska łyżeczka sody
  • odrobina soli
  • płaska łyżka cukru pudru (jeśli robisz placuszki na słodko)
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Placuszki z zsiadłego mleka - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z sodą, solą i cukrem jeśli go używasz. 
  2. Białko oddziel od żółtka. Z białka ubij pianę. Żółtko zmiksuj z zsiadłym mlekiem i dodaj do miski z mąką. 
  3. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto i dodaj pianę z białka. Ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na chwilę, by odpoczęło. 
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej tłuszcz. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i na wolnym ogniu smaż je, aż z obu stron apetycznie się zezłocą. 

Tak przygotowane placuszki są delikatne, puszyste i świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami. Ja bardzo lubię jeść je na słono z pastą jajeczną lub pastą z makreli. Na słodko świetne są z dżemem lub bitą śmietaną i owocami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.