Przepis na ogórki kiszone. Babcie naszych babć dodawały ten składnik. Ogórki smakowały wtedy obłędnie

Spiżarnia bez regału ze słoikami kiszonych ogórków to nie spiżarnia. Lato to z kolei idealny czas na przygotowywanie pysznych przetworów, które umilą nam posiłki w sezonie jesienno-zimowym. Szczególnie warto wtedy kisić ogórki. Jak to zrobić, żeby wyszły twarde, chrupkie i soczyste? Wystarczy kierować się starodawną recepturą.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez soczystych ogórków kiszonych. Ich wyjątkowy smak pokochały miliony Polaków. Przy kiszeniu ogórków wiele rzeczy może jednak pójść nie tak. Warzywa mogą wyjść miękkie lub - co gorsza - puste w środku. A tego nikt w końcu nie chce. Okazuje się, że aby uzyskać pyszne ogórki kiszone, wcale nie trzeba sięgać po skomplikowane przepisy i rady nie z tego świata. To, co "stare i sprawdzone" jest czasem zdecydowanie lepsze niż "nowe i eksperymentalne".

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na ogórki kiszone po staropolsku. Tej wiekowej receptury używały nasze praprababcie

Ważnym krokiem poprzedzającym kiszenie ogórków jest moczenie ich w wodzie, koniecznie zimnej! Dzięki temu wyjdą twarde i chrupkie - po prostu niebo w gębie. Składnikiem, którego nie używa się we wszystkich przepisach, a szkoda, są liście z drzew. Ale nie jakichkolwiek drzew, najlepiej bowiem nadają się do tego liście dębu lub wiśni. Dodawały je do słoików już babcie naszych babć, a domownicy zawsze byli zachwyceni efektem.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 l wody,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • liście dębu lub wiśni,
  • ząbek czosnku na każdy słoik,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego na każdy słoik,
  • korzeń chrzanu,
  • baldach kopru.

Tradycyjne ogórki kiszone na liściach. Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyj, oczyść z piasku i zabrudzeń, a następnie umieść w misce z lodowatą wodą. Namaczaj warzywa przez około 3 godziny. Po tym czasie przygotuj solankę. Wlej do garnka wodę z solą kamienną i gotuj aż do momentu rozpuszczenia soli. 

Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż po liściu dębowym lub wiśniowym. Możesz też umieścić oba - wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny i aromatyczny. Ogórki układaj ciasno, nie pozostawiając im przestrzeni między sobą. Dzięki temu nie "wchłoną" zbyt dużo zalewy i nie zmiękną.

Do każdego słoika włóż słupek pokrojonego korzenia chrzanu, a także po ząbku czosnku i kilku ziarnach pieprzu czarnego. Na koniec gdzieniegdzie wciśnij po gałązce kopru, a wierzch zakryj jeszcze jednym liściem. 

Wszystko zalej gorącą solanką. Zakręć szczelnie wieka i ustaw słoiki na szafce. Lepiej podłożyć pod nie podkładkę, gdyż ze słoików może zacząć sączyć się woda. Jest to normalnie zjawisko, nie powinniśmy się więc przejmować. Nasze ogórki będą gotowe po mniej więcej tygodniu, ale osobiście zalecamy zaczekać nawet kilka miesięcy - jesienią i zimą będą smakować jeszcze lepiej. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.