Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler to wyznacznik dobrego smaku. Tu króluje prostota i tradycja

Kotlety mielone to jedno z topowych polskich dań, które króluje na stołach nader często. Idealny soczysty efekt uzyskamy jednak tylko dzięki odpowiednim proporcjom, dobrym jakościowo mięsie i kilku ważnym szczegółom. Klasyka w wydaniu Magdy Gessler to esencja smaków, a całość wypada po mistrzowsku - później wystarczy zestawienie z pure ziemniaczanym, mizerią i idealny, letni obiad jest gotowy!

Nie ma to jak tradycyjna, polska kuchnia, domowe obiady i receptury z przepiśnika babci, które zaskakują wybornym smakiem z pokolenia na pokolenie. Jednym z flagowych dań tuż obok rosołu, bigosu czy pierogów są oczywiście kotlety mielone. Będą smakować bezbłędnie, jeśli przygotowujesz je z przepisu Magdy Gessler.

Kotlety mielone według Magdy Gessler 

W domowej kuchni nie ma udziwnień, eksperymentów i wyszukanych składników. Mówiąc o polskich specjałach, wiele osób od razu pomyśli o pierogach, rosole, żurku, barszczyku z krokietem czy młodych ziemniaczkach ze spor porcją koperku i masła. Prawdziwą obiadową klasyką są jednak kotlety mielone, które niby zna każdy, ale nie każdy umie je perfekcyjnie przygotować, bowiem idealny efekt zależy od kilku czynników, które czasami są zapominane. 

Magda Gessler ma doskonały i niezawodny sposób na mielone za sprawą trzech złotych zasad. Pierwsza z nich to dobre jakościowo, świeże mięso - najlepiej od lokalnego dostawcy lub rzeźnika. Taki produkt nie ma równych, szczególnie biorąc pod uwagę jakość marketowego mięsa. Kolejny szczegół to dodanie do mięsa podsmażonej cebulki oraz namoczonej w mleku bułce, która jest tutaj naprawdę nośnikiem smaku i dobrej konsystencji. Trzeci punkt to już samo formowanie kotletów i smażenie - pamiętajmy, że porcje nie powinny być ani za małe (szybko się spalą i wyschną), ani za duże - wówczas mięso może być zbyt surowe w środku lub nawet odrobinę się rozpadną na patelni. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Tak mielone robi sama Magda Gessler - trzy zasady i gotowe!

Składniki: 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka kajzerka lub inna czerstwa, 
  • 50 g masła,
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na wstępie namocz bułkę w mleku.
  2. Zacznij od drobnego pokrojenia cebulki - drobną kosteczkę podsmażamy na maśle, aż warzywo nabierze kolorów. 
  3. Gotową cebulę przekładamy do miski i czekamy, aż ostygnie. Po tym czasie dodajemy do niej mięso mielone. 
  4. Teraz wbij jajka, dodaj sól, pieprz i namoczoną bułkę. Optymalnie można dodać też inne ulubione przyprawy, czosnek lub świeżo poszatkowaną zieleninę. 
  5. Gotowe mięso dokładnie wyrabiamy dłonią - im dłużej masujemy mięso, tym będzie smaczniejsze. 
  6. Po tym czasie formujemy zgrabne kotleciki. 
  7. Mielone panierujemy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy na ręcznikach papierowych i gotowe! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.