Nie ma to jak tradycyjna, polska kuchnia, domowe obiady i receptury z przepiśnika babci, które zaskakują wybornym smakiem z pokolenia na pokolenie. Jednym z flagowych dań tuż obok rosołu, bigosu czy pierogów są oczywiście kotlety mielone. Będą smakować bezbłędnie, jeśli przygotowujesz je z przepisu Magdy Gessler.
W domowej kuchni nie ma udziwnień, eksperymentów i wyszukanych składników. Mówiąc o polskich specjałach, wiele osób od razu pomyśli o pierogach, rosole, żurku, barszczyku z krokietem czy młodych ziemniaczkach ze spor porcją koperku i masła. Prawdziwą obiadową klasyką są jednak kotlety mielone, które niby zna każdy, ale nie każdy umie je perfekcyjnie przygotować, bowiem idealny efekt zależy od kilku czynników, które czasami są zapominane.
Magda Gessler ma doskonały i niezawodny sposób na mielone za sprawą trzech złotych zasad. Pierwsza z nich to dobre jakościowo, świeże mięso - najlepiej od lokalnego dostawcy lub rzeźnika. Taki produkt nie ma równych, szczególnie biorąc pod uwagę jakość marketowego mięsa. Kolejny szczegół to dodanie do mięsa podsmażonej cebulki oraz namoczonej w mleku bułce, która jest tutaj naprawdę nośnikiem smaku i dobrej konsystencji. Trzeci punkt to już samo formowanie kotletów i smażenie - pamiętajmy, że porcje nie powinny być ani za małe (szybko się spalą i wyschną), ani za duże - wówczas mięso może być zbyt surowe w środku lub nawet odrobinę się rozpadną na patelni.
Składniki:
Sposób przygotowania: