Chałwowe ciasto bez pieczenia. Układaj słodkie warstwy naprzemiennie, a rano ciesz się niepowtarzalnym smakiem

Przepisy na ciasta bez pieczenia to ratunek dla tych, którzy tego sprzętu nie posiadają, a nie chcą rezygnować ze słodkich przekąsek. To ciasto zrobisz nawet na wyjeździe lub w studenckim akademiku. Uważaj tylko na łasuchów, którzy z pewnością będą próbowali wykraść kawałek ukradkiem.

Ciasto chałwowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Ten deser jest słodki jak ulepek i mocno kremowy. Będzie pasował idealnie do filiżanki czarnej, mocnej kawy. Co więcej, nie potrzebujesz piekarnika, by wyczarować do cukiernicze cudo. Goście i domownicy będą zachwyceni tą kompozycją smaków. Wypróbuj jak najszybciej. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chałwa taka jak z wakacji do ciepłych krajów

Składniki:

  • 100 g dowolnej chałwy,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 300 g masy krówkowej lub mleka skondensowanego,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 opakowanie śmietan-fix,
  • 60 miękkich herbatników,
  • opcjonalnie orzechy do dekoracji.

Ciasto chałwowe na każdą okazje

Schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone przekładamy do jednej miski i ubijamy kilka minut mikserem na bardzo puszystą masę. Dosypujemy również śmietan-fix, który dodatkowo "ściśnie" krem, oraz masę krówkową. Jeśli nie znajdziemy takiej w sklepie, wystarczy 2 godziny wcześniej wsadzić puszkę mleka skondensowanego do garnka z wodą i gotować. Zanim jednak dodamy taki "domowy" kajmak do kremu śmietankowego, należy go schłodzić. Na koniec wkruszamy do masy chałwę i dokładnie mieszamy szpatułką.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Następnie rozsmarowujemy masę śmietankowo-chałwową i ponownie przekładamy herbatnikami. Powtarzamy tę czynność, aż do zużycia składników. Ostatnią warstwę ciasta powinna stanowić masa, której wierzch można udekorować. Sprawdzi się zarówno posypka z orzechów, starta czekolada deserowa, jak i resztka pokruszonej chałwy. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, a rano możemy zajadać się nim bez końca. Tak słodkiego i kremowego deseru jeszcze nie jedliście. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.