Przecier pomidorowy na zimę do słoików. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki

Przecier pomidorowy na zimę domowej roboty to samo zdrowie! Nie ma nic lepszego, niż przecier z ekologicznych pomidorów. Najlepiej z własnej szklarni. Przedstawiamy proste i sprawdzone przepisy na przetwory dla początkujących kucharzy i nie tylko.
Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Jak zrobić przecier pomidorowy domowej roboty do słoika?

Jak zrobić przecier pomidorowy do słoika samodzielnie? To prostsze niż może się wydawać! Potrzebujemy tylko kilka składników. Oto bardzo prosty przepis na przecier pomidorowy własnej roboty:

Składniki:

  •  około 3-4 kg pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru białego

Wykonanie:

  1. Pomidory umyj i przelej wrzątkiem.
  2. Obierz je później ze skórki.
  3. Pokrój na ćwiartki. Wyjmij środek. Wszystko przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. Pamiętaj o mieszaniu.
  5. Później przepuść je przez sitko. Dodaj sól oraz cukier.
  6. Wymieszaj.
  7. Przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Zapasteryzuj. Ważne! Nie napełniaj słoików w całości, tylko w około 2/3.

Przecier pomidorowy domowy z papryką i cukinią

Przecier pomidorowy domowy z dodatkiem papryki i cukinii to niecodzienna wersja. Jeżeli lubicie smakowe kombinacje, to ten przepis jest dla Was! 

Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 2 żółte papryki
  • 1 cukinia
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oregano i majeranku oraz bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1O łyżek cukru
  • około 120 ml octu

Wykonanie:

  1. Sparz pomidory i obierz je ze skórki.
  2. Jeżeli dysponujesz dobrej jakości blenderem - pokrój pomidory i zmiksuj je. Usuń przed tym nasiona.
  3. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój ją i następnie zblanszuj na oliwie.
  4. Cukinie umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  5. Paprykę umyj i pokrój.
  6. Wszystko połącz z masą pomidorową. Podduś na średnim ogniu. W końcowym etapie dodaj ocet. Całość gotuj przez jakiś czas.
  7. Wymieszaj dokładnie. Dla uzyskania lepszego efektu możesz użyć ręcznego blendera.
  8. Tak przygotowany sos, przełóż do słoików, które wcześniej musisz wyparzyć i wytrzeć.
  9. Zapasteryzuj.

Przecier pomidorowy - Thermomix zrobi go za Ciebie! 

Chcesz zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików? Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki. Co więcej, zdrowy przecier pomidorowy można zrobić z pomocą Thermomixa. Wszelkie roboty kuchenne sprawdzają się doskonale podczas przygotowywania wielu dań. Poczynając od zup, poprzez sosy, przeciery, słodkie kremy, kończąc na aksamitnych ciastach. Zaletą Thermomixa jest przede wszystkim jego funkcjonalność i możliwość wykonania kuchennej pracy w zdecydowanie szybszym tempie. Co w praktyce pozwala nam zaoszczędzić mnóstwo czasu. Poniżej przepis na przecier pomidorowy prosto z Thermomixa.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  1. Sparz dokładnie pomidory. Obierz je następnie ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych, szypułek.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Dalej umieść je w naczyniu. Rozdrabniaj przez 5 sekund. Ustaw obroty na 8.
  4. Na pokrywie umieść koszyczek i gotuj Varoma przez pół godziny na wstecznych obrotach 1.
  5. Dodaj sól i cukier.
  6. Całość mieszaj przez 10 sekund na obrotach 10.
  7. Wyparz słoiki, wytrzyj. Przelej gorący przecier, zakręć. Ustaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Zobacz też: Kotlety mielone na milion różnych sposobów. Najlepsze dodatki, dzięki którym odświeżysz babcine kotlety

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.