• Link został skopiowany

Dewolaje jak z wesela, a nawet lepsze. Co zrobić, żeby masło tryskało jak szalone? Przygotuj mięso w ten sposób

Kto z nas nie kocha tego drobiowego zawijasa w panierce, z którego po przekrojeniu wypływa masełko z ziołami? To hit wesel i innych uroczystości, a my dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszego dewolaja w domu. To wcale nie takie trudne, wystarczy odpowiednio przygotować mięso.
Kotlet de volaille
Fot. Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

"Jak myślisz, co podadzą, pieczeń, czy dewolaja?" - zapytała Paulina w drodze z kościoła na salę weselną. "Na bank pieczeń. Z dewolajem za dużo zachodu". Kiedy dotarliśmy na salę, zaraz po pierwszym toaście i składaniu życzeń młodej parze, starosta weselny zaprosił gości na obiad. I był dewolaj. Lub jak kto woli, kotlet de volaille. Był idealny i od tamtej pory chciałam odtworzyć ten smak i kształt. Udało mi się, dzięki odpowiedniemu przygotowaniu mięsa. Cały sekret tkwił w rozbiciu. Mięso powinno być cienkie, ale nie poszarpane. Przydaje się folia.

Kotlet de volaille jak z wesela - przepis

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka 
  • ok. 100 g masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta, 3 jajka, mąka pszenna do panierki
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie tych smacznych kotletów zacznij oczywiście od mięsa. Przygotuj deskę kuchenną i wyłóż ją folią spożywczą. Następnie połóż na nią filet z kurczaka, przykryj go kolejnym arkuszem folii i za pomocą tłuczka rozbij go na cienki płat. Mięso na dewolaje powinno być nawet cieńsze niż na schabowe. 
  2. Każdy rozbity płat mięsa delikatnie osól i opieprz. Przyprawy delikatnie wmasuj w mięso. Paty przełóż do lodówki, by się schłodziły. W tym czasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe.
  3. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę soli. Całość przełóż do lodówki - masło do tych kotletów powinno być schłodzone. 
  4. Mięso wyjmij z lodówki. Na każdym płacie połóż porcję masła (ok. jedną stołową łyżkę) i szczelnie zawiń. Najlepiej zawijać mięso zwilżonymi dłońmi. Rób to podobnie jak w przypadku krokietów. 
  5. W szerokim rondlu rozgrzej olej do smażenia i przygotuj produkty do panierki. Mąkę i bułkę tartą wysyp do talerzy, jajka roztrzep z odrobiną soli. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 
  6. Kotlety smaż na porządnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć je  nadmiary tłuszczu. 

Jeśli chcesz, możesz dodać do tych kotletów kawałek sera lub podsmażone pieczarki.

Więcej o: