Tak chrupiących nuggetsów nie dostaniesz nawet w fast-foodzie. Wszystko za sprawą magicznej panierki

Czasami każdy ma ochotę na coś innego niż domowe, nudne obiady. Wówczas warto mieć w zanadrzu przepis na nuggetsy, czyli fast food w zdrowszej i o niebo smaczniejszej odsłonie. Kawałki kurczaka w tej panierce są o niebo lepsze niż gotowce ze sklepu czy niezdrowe, napompowane chemią przekąski z popularnych sieci restauracyjnych.

Przepisów na dania z kurczaka nie brakuje, jednak jeśli chodzi o przekąski, nuggetsy są absolutnym numerem jeden. Kochają je niemalże wszyscy: kibice, dzieci, dorośli, fani filmowych wieczorów i spotkań ze znajomymi. Jak się jednak okazuje te z restauracji czy mrożone ze sklepu absolutnie nie muszą być koniecznością - przygotowane własnoręcznie w domu nie tylko będą o niebo zdrowsze, ale i smaczniejsze. 

Domowe nuggetsy w obłędnie chrupiącej panierce 

Zastanawiasz się jak zrobić nuggetsy z kurczaka, żeby smakowały tak dobrze, jak w popularnych barach szybkiej obsługi? To nic trudnego, a wystarczy kilka bazowych produktów, odpowiednie przyprawy i chęci, by stworzyć kurczakowe arcydzieło! Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że prawdziwym sekretem idealnego smaku i obłędnej, chrupiącej struktury jest panierka - ale nie taka zwykła, jak w przypadku domowych kotletów! 

Metoda na chrupiącego kurczaka ma wiele odsłon, jeśli jednak chodzi o nuggetsy, warto postawić na klasykę. Delikatne, czyste mięso z piersi lub tzw. polędwiczki, wystarczy zanurzyć w aromatycznej mieszance przypraw, następnie dać nura do specjalnie przygotowanego ciasta i gotowe! To właśnie cała filozofia - dokładny skład panierki zdradzamy jednak poniżej! 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Przepis na nuggetsy lepsze niż z popularnej sieciówki 

Składniki: 

  • 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • czubata łyżeczka papryki słodkiej,
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej,
  • opcjonalnie: szczypta pikantnych przypraw.

Składniki na ciasto i panierkę:

  • jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • 5 czubatych łyżek bułki tartej,
  • 75 g płatków kukurydzianych, 
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z ewentualnych błonek i chrząstek. Mięso pokrój na mniejsze kawałki - rozmiar zależny od upodobania. 
  2. Kawałki mięsa dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Dodaj odrobinę oleju, dokładnie wymieszaj i odłóż na kilka godzin do lodówki, by kurczak przeszedł smakami i ładnie się zamarynował. 
  3. Po tym czasie pora na kąpiel w cieście przygotowanym z mąki, mleka i jajka - całość należy dokładnie wymieszać, następnie zanurzyć kurczaka.
  4. Tak przygotowane mięso ląduje teraz w pokruszonych płatkach kukurydzianych z dodatkiem bułki tartej. 
  5. Nuggetsy smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gdy panierka nabierze kolorów z każdej strony, odsączamy kawałki mięsa z tłuszczu na ręcznikach papierowych. 
  6. Chrupiące kawałki serwujemy z ulubionymi sosami. Smacznego! 
Więcej o: