Przepisów na dania z kurczaka nie brakuje, jednak jeśli chodzi o przekąski, nuggetsy są absolutnym numerem jeden. Kochają je niemalże wszyscy: kibice, dzieci, dorośli, fani filmowych wieczorów i spotkań ze znajomymi. Jak się jednak okazuje te z restauracji czy mrożone ze sklepu absolutnie nie muszą być koniecznością - przygotowane własnoręcznie w domu nie tylko będą o niebo zdrowsze, ale i smaczniejsze.
Domowe nuggetsy w obłędnie chrupiącej panierce
Zastanawiasz się jak zrobić nuggetsy z kurczaka, żeby smakowały tak dobrze, jak w popularnych barach szybkiej obsługi? To nic trudnego, a wystarczy kilka bazowych produktów, odpowiednie przyprawy i chęci, by stworzyć kurczakowe arcydzieło! Nie trzeba chyba nikomu uświadamiać, że prawdziwym sekretem idealnego smaku i obłędnej, chrupiącej struktury jest panierka - ale nie taka zwykła, jak w przypadku domowych kotletów!
Metoda na chrupiącego kurczaka ma wiele odsłon, jeśli jednak chodzi o nuggetsy, warto postawić na klasykę. Delikatne, czyste mięso z piersi lub tzw. polędwiczki, wystarczy zanurzyć w aromatycznej mieszance przypraw, następnie dać nura do specjalnie przygotowanego ciasta i gotowe! To właśnie cała filozofia - dokładny skład panierki zdradzamy jednak poniżej!
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Przepis na nuggetsy lepsze niż z popularnej sieciówki
Składniki:
- 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- czubata łyżeczka papryki słodkiej,
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej,
- opcjonalnie: szczypta pikantnych przypraw.
Składniki na ciasto i panierkę:
- jajko,
- pół szklanki mąki pszennej,
- 50 ml mleka,
- 5 czubatych łyżek bułki tartej,
- 75 g płatków kukurydzianych,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i oczyść z ewentualnych błonek i chrząstek. Mięso pokrój na mniejsze kawałki - rozmiar zależny od upodobania.
- Kawałki mięsa dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Dodaj odrobinę oleju, dokładnie wymieszaj i odłóż na kilka godzin do lodówki, by kurczak przeszedł smakami i ładnie się zamarynował.
- Po tym czasie pora na kąpiel w cieście przygotowanym z mąki, mleka i jajka - całość należy dokładnie wymieszać, następnie zanurzyć kurczaka.
- Tak przygotowane mięso ląduje teraz w pokruszonych płatkach kukurydzianych z dodatkiem bułki tartej.
- Nuggetsy smażymy na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Gdy panierka nabierze kolorów z każdej strony, odsączamy kawałki mięsa z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
- Chrupiące kawałki serwujemy z ulubionymi sosami. Smacznego!