Podobno do kiszenia nadaje się prawie wszystko. Te sezonowe owoce też można ukisić, a nawet warto!

Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przedstawiamy przepis na kiszone śliwki. Będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.

Jedzenie kiszonych owoców może wspomagać odchudzanie. Wybierając tego rodzaju słodkie przekąski świetnie zastępują niezdrowe słodycze. Kiszonki są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i składniki mineralne. Ich spożywanie może wzmacniać odporność. Jak przygotować kiszone śliwki? Taki rarytas przyrządza się w bardzo prosty sposób.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na kiszone śliwki. Te składniki wystarczą do przygotowania słoików na zimę

Do przyrządzenia śliwek będzie potrzebna woda, sól, cukier, goździki i ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo w słoiku można umieścić liście czarnej porzeczki.

Składniki:

  • kilogram śliwek,
  • litr wody,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • trzy liście czarnej porzeczki.

Jak przyrządzić kiszone śliwki? Można je jeść solo, ale będą świetnie smakowały z mięsem

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku, rozpuść w niej sól i cukier. Pozostaw do przestudzenia.
  2. Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Ułóż owoce w słoiku.
  3. Dodaj do owoców goździki, ziarna pieprzu i liście porzeczki. Śliwki nie powinny wystawać ponad zalewę i dotykać zakrętki.
  4. Zalej słoik z owocami solanką. Woda powinna całkowicie przykryć śliwki.
  5. Zakręć mocno słoik i pozostaw go w temperaturze pokojowej na około pięć dni. Po tym czasie przenieś go w chłodne, zaciemnione miejsce. Śliwki powinny być ukiszone po około trzech tygodniach.

Gotowe kiszone śliwki są dobre same w sobie. Z ich dodatkiem można przygotowywać np. schab albo bigos. Doskonale komponują się z mięsem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.