Jedzenie kiszonych owoców może wspomagać odchudzanie. Wybierając tego rodzaju słodkie przekąski świetnie zastępują niezdrowe słodycze. Kiszonki są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i składniki mineralne. Ich spożywanie może wzmacniać odporność. Jak przygotować kiszone śliwki? Taki rarytas przyrządza się w bardzo prosty sposób.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na kiszone śliwki. Te składniki wystarczą do przygotowania słoików na zimę
Do przyrządzenia śliwek będzie potrzebna woda, sól, cukier, goździki i ziarna czarnego pieprzu. Dodatkowo w słoiku można umieścić liście czarnej porzeczki.
Składniki:
- kilogram śliwek,
- litr wody,
- łyżka soli,
- łyżka cukru,
- kilka goździków,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- trzy liście czarnej porzeczki.
Jak przyrządzić kiszone śliwki? Można je jeść solo, ale będą świetnie smakowały z mięsem
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku, rozpuść w niej sól i cukier. Pozostaw do przestudzenia.
- Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połówki i wyjmij pestki. Ułóż owoce w słoiku.
- Dodaj do owoców goździki, ziarna pieprzu i liście porzeczki. Śliwki nie powinny wystawać ponad zalewę i dotykać zakrętki.
- Zalej słoik z owocami solanką. Woda powinna całkowicie przykryć śliwki.
- Zakręć mocno słoik i pozostaw go w temperaturze pokojowej na około pięć dni. Po tym czasie przenieś go w chłodne, zaciemnione miejsce. Śliwki powinny być ukiszone po około trzech tygodniach.
Gotowe kiszone śliwki są dobre same w sobie. Z ich dodatkiem można przygotowywać np. schab albo bigos. Doskonale komponują się z mięsem. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl