Jak zrobić suszone pomidory? Do czego je wykorzystać? Przepis na pomidory w zalewie z ziołami

Jak zrobić suszone pomidory domowej roboty? To banalnie proste! Ciesz się dłużej smakiem letnich pomidorów, a przy tym zadbaj o swoje zdrowie. Dowiedz się, jak możesz je ususzyć i co możesz z nich zrobić.

Suszone pomidory - jak zrobić? Sprawdź prosty przepis 

Jak zrobić suszone pomidory w warunkach domowych? Warto wiedzieć, że proces suszenia pomidorów może odbyć się za pomocą:

  • suszarki do warzyw
  • słońca - warto skorzystać z letnich temperatur
  • piekarnika

Jak suszymy pomidory? Oto proste i skuteczne przepisy na najlepsze suszone pomidory:

  • Suszenie pomidorów w piekarniku

Suszenie za pomocą piekarnika to najczęstszy wariant, jaki jest wybierany. Piekarnik daje nam możliwość wysuszenia pomidorów w bardzo prosty sposób. Jak to zrobić? Na początku musimy przygotować pomidory. Należy je umyć i pokroić na połówki. Jeżeli są to małe okazy lub pomidorki koktajlowe - nie musimy pozbywać się nasion. Układamy pomidorki na blasze i wkładamy do piekarnika (skórką do dołu). Ustawiamy tryb z termoobiegiem i temperaturą 80 stopni. Suszenie powinno zająć nam mniej więcej sześć godzin.

  • Pomidory suszone na słońcu

Pomidory suszone na słońcu to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Proces ten wygląda bardzo podobnie, jak w wariancie z piekarnikiem. Myjemy pomidory, osuszamy je za pomocą ręcznika kuchennego. Następnie przekrawamy je na pół, w razie konieczności pozbywamy się pestek. Układamy na blachach i wystawiamy na słońce. Ważne, aby miejsce było przewiewne. Pomidory w zależności od wielkości oraz temperatury powinny suszyć się 3-4 doby.

A jak długo można przechowywać suszone pomidory? Takie pomidory najczęściej przechowywane są w szczelnie zamkniętym pojemniczku, zalewie lub puszce. Dobrze przygotowane mogą być przydatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Jak zrobić suszone pomidory w zalewie z oleju? Prosty przepis 

Jak zrobić suszone pomidory w zalewie z oleju, aby były pyszne i aromatyczne? Nie jest to trudne zadanie. Co więcej, przygotowanie takich pomidorów zajmie nam niewiele czasu. Poniżej przedstawiamy szybki przepis na suszone pomidory domowej roboty.

Składniki:

  • 3 kg podłużnych pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • sól - do smaku
  • kilka gałązek rozmarynu - mogą być też inne zioła
  • około 1,5 l oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu

Wykonanie:

  1. Umyj pomidory.
  2. Przekrój na połówki.
  3. Pozbądź się szypułek.
  4. Ułóż je w suszarce do warzyw. Posyp solą.
  5. Susz do momentu uzyskania pożądanego efektu. Muszą być mięsiste.
  6. Tak przygotowane pomidory umieść w misce. Dodaj posiekane zioła.
  7. Dodaj czosnek. Dolej ocet.
  8. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą delikatnie.
  9. Odczekaj kilka minut i napełnij słoiki pomidorami do wysokości 2/3.
  10. Podgrzej olej i zalej słoiki. Zakręć pokrywki i odstaw do góry dnem. Po wystudzeniu odstaw do spiżarni.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Suszone pomidory - do czego można je podawać?

Do czego można serwować suszone pomidory? Opcji jest całe mnóstwo. Suszone pomidory to składnik wielu dań, ich wyjątkowy smak i aromat pokochały miliony ludzi na całym świecie. Pomidory suszone świetnie sprawdzą się do:

  • warzywnych past
  • kanapek
  • makaronów
  • kremów
  • sałatek
  • dań mięsnych
  • dań warzywnych
  • zup
  • przystawek

Zobacz też: Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.