Jak zrobić suszone pomidory w warunkach domowych? Warto wiedzieć, że proces suszenia pomidorów może odbyć się za pomocą:
Jak suszymy pomidory? Oto proste i skuteczne przepisy na najlepsze suszone pomidory:
Suszenie za pomocą piekarnika to najczęstszy wariant, jaki jest wybierany. Piekarnik daje nam możliwość wysuszenia pomidorów w bardzo prosty sposób. Jak to zrobić? Na początku musimy przygotować pomidory. Należy je umyć i pokroić na połówki. Jeżeli są to małe okazy lub pomidorki koktajlowe - nie musimy pozbywać się nasion. Układamy pomidorki na blasze i wkładamy do piekarnika (skórką do dołu). Ustawiamy tryb z termoobiegiem i temperaturą 80 stopni. Suszenie powinno zająć nam mniej więcej sześć godzin.
Pomidory suszone na słońcu to bardzo ekonomiczne rozwiązanie. Proces ten wygląda bardzo podobnie, jak w wariancie z piekarnikiem. Myjemy pomidory, osuszamy je za pomocą ręcznika kuchennego. Następnie przekrawamy je na pół, w razie konieczności pozbywamy się pestek. Układamy na blachach i wystawiamy na słońce. Ważne, aby miejsce było przewiewne. Pomidory w zależności od wielkości oraz temperatury powinny suszyć się 3-4 doby.
A jak długo można przechowywać suszone pomidory? Takie pomidory najczęściej przechowywane są w szczelnie zamkniętym pojemniczku, zalewie lub puszce. Dobrze przygotowane mogą być przydatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Jak zrobić suszone pomidory w zalewie z oleju, aby były pyszne i aromatyczne? Nie jest to trudne zadanie. Co więcej, przygotowanie takich pomidorów zajmie nam niewiele czasu. Poniżej przedstawiamy szybki przepis na suszone pomidory domowej roboty.
Składniki:
Wykonanie:
Do czego można serwować suszone pomidory? Opcji jest całe mnóstwo. Suszone pomidory to składnik wielu dań, ich wyjątkowy smak i aromat pokochały miliony ludzi na całym świecie. Pomidory suszone świetnie sprawdzą się do: