W Polsce popularną praktyką jest dodanie do leczo cukinii. W klasycznej recepturze jej jednak nie uświadczycie. Zamiast tego czeka was uczta składająca się z soczystych, mięsistych pomidorów, chrupiącej papryki, tradycyjnej, węgierskiej kiełbasy paprykowej oraz aromatycznej cebuli. Wszystko to zasmażane na pysznym smalczyku. Kto nie skusiłby się na takie danie?
Aby poznawać obce kultury, wcale nie trzeba wybierać się w dalekie wojaże. Czasem wycieczka po kulinariach danego kraju jest nam w stanie przybliżyć tamtejsze zwyczaje, upodobania i bogactwo smaków. Węgierskie leczo cechuje minimalizm składników i przepych smakowy. Kilka warzyw w sosie jest nam w stanie zafundować niesamowite gastronomiczne wrażenia. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować tradycyjne leczo - czy też raczej lecsó!
Składniki:
Z umytej papryki wykrój gniazda nasienne. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałki. Umytą i obraną cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej smalec i wsyp poszatkowaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij rondel z ognia, przypraw papryką słodką, dokładnie zamieszaj i postaw z powrotem na palniku. Dodaj pokrojoną paprykę i podduszane pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
Na koniec dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i duś jeszcze przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia, przełóż do miseczek i serwuj na gorąco. Twoje leczo jest gotowe! Możesz je jeść zarówno z pieczywem, ryżem, jak i kaszą. Bez dodatków będzie smakował równie wybitnie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl