Przepis na leczo, którego nie powstydziłaby się żadna węgierska matka i babka. Istna kuźnia smaku

Leczo to popularne danie wywodzące się z regionów Północnych Węgier. Tamtejsi mieszkańcy z pewnością wiedzieli, co robią, gdy komponowali sycące i nieco pikantne danie. W Polsce ma ono swoich wiernych fanów, którzy eksperymentują z przepisem, dodają i odejmują składniki w poszukiwaniu nowych wrażeń smakowych. My jednak obstawiamy przy tradycji i przedstawiamy dziś oryginalną recepturę na leczo z papryki, pomidorów i kiełbasy.

W Polsce popularną praktyką jest dodanie do leczo cukinii. W klasycznej recepturze jej jednak nie uświadczycie. Zamiast tego czeka was uczta składająca się z soczystych, mięsistych pomidorów, chrupiącej papryki, tradycyjnej, węgierskiej kiełbasy paprykowej oraz aromatycznej cebuli. Wszystko to zasmażane na pysznym smalczyku. Kto nie skusiłby się na takie danie?

Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Prosty przepis na pikantne leczo. W ten sposób robią je na Węgrzech

Aby poznawać obce kultury, wcale nie trzeba wybierać się w dalekie wojaże. Czasem wycieczka po kulinariach danego kraju jest nam w stanie przybliżyć tamtejsze zwyczaje, upodobania i bogactwo smaków. Węgierskie leczo cechuje minimalizm składników i przepych smakowy. Kilka warzyw w sosie jest nam w stanie zafundować niesamowite gastronomiczne wrażenia. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotować tradycyjne leczo - czy też raczej lecsó!

Składniki:

  • 0,5 kg papryki czerwonej,
  • 0,3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 150 g węgierskiej kiełbasy paprykowej,
  • mała cebula,
  • łyżka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Leczo z papryką, pomidorami i kiełbasą. Sposób wykonania

Z umytej papryki wykrój gniazda nasienne. Pokrój warzywa w drobną kostkę. Pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałki. Umytą i obraną cebulę drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej smalec i wsyp poszatkowaną cebulę. 

Kiedy cebula się zeszkli, zdejmij rondel z ognia, przypraw papryką słodką, dokładnie zamieszaj i postaw z powrotem na palniku. Dodaj pokrojoną paprykę i podduszane pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut. 

Na koniec dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i duś jeszcze przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia, przełóż do miseczek i serwuj na gorąco. Twoje leczo jest gotowe! Możesz je jeść zarówno z pieczywem, ryżem, jak i kaszą. Bez dodatków będzie smakował równie wybitnie. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: