Lekkie i chrupiące placuszki z cukinii bez smażenia. Dodaj do nich jeszcze jeden składnik, który maksymalnie podkręci smak

Cukiniowy szał właśnie się zaczął. Na straganach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw, a gospodynie stają na głowie wymyślając nowe przepisy. Ta receptura na placki, choć nie odkrywa niczego nowego, różni się od tradycyjnego przepisu znacząco. Chodzi o zmianę sposobu obróbki termicznej.

Poznaj przepis na placki z cukinii, których nie musisz smażyć. Koniec z obiadami ociekającymi tłuszczem. To warzywne ciasto wystarczy wyłożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku. Smakiem nie będą odbiegać od tradycyjnych, a będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 1 cebula biała,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Znakomite placuszki z cukinii. Ten przepis podbije twoje serce

Cukinie myjemy i w razie potrzeby obieramy. Jeśli jednak warzywa są młode, to skórka powinna być miękka i delikatna. Ścieramy cukinie na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie warzywo puści soki. W międzyczasie obieramy i kroimy cebulę w niewielką kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do osobnej miseczki. Gdy odcedzimy tarte cukinie od nadmiaru soków, łączymy wspomniane wcześniej składniki i dokładnie mieszamy. To właśnie dodatek czosnku podkręci smak placków.

Do masy cukiniowej dodajemy jajka, a następnie partiami przesiewamy również mąkę. Całość mieszamy, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Na tym etapie do ciasta na placki możemy dodać również posiekany szczypiorek, jednak warto zachować garstkę do dekoracji. Ciasto na placki z cukinii powinno być bardzo gęste, więc w razie potrzeby warto dodać jeszcze więcej mąki, lub kolejne jajko.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną olejem roślinnym wykładamy placuszki. Ponieważ nie będą się one smażyć na patelni, ciasto nie może się rozlewać. Każdego placka delikatnie spłaszczamy i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W połowie czasu pieczenia można przełożyć placki, by druga strona upiekła się równie dobrze. Najlepiej podawać je z jogurtowym sosem. Będą smakować wyśmienicie i nie będą tak tłuste jak te z patelni. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA