Musicie wiedzieć, że jajka po mazursku nie są przepisem z krótką listą składników i szybkim przygotowaniem. Warto jednak poświęcić na gotowanie każdą cenną minutę. To danie jest obłędnie smaczne, aromatyczne i po prostu rozpływa się w ustach. Jak zrobić jajka po mazursku? Oto przepis.
Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie
Jajka po mazursku - przepis na obłędne śniadanie. Każdy bez wyjątku będzie się nim zajadać
Jajka po mazursku to niezbyt znana propozycja. Na pewno będą jednak smakować osobom, które lubią aromatyczne i pikantne smaki. Pod żadnym pozorem danie to nie jest mdłe - wręcz przeciwnie, co czasem jednak zdarza się przy zwyczajnej jajecznicy. Jak zatem je zrobić? Oto przepis Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola, opublikowany przez Onet.
Składniki:
- 4 placki pita,
- 8 jajek,
- szklanka jogurtu greckiego,
- ząbek czosnku,
- papryczka jalapeño,
- pół kostki masła,
- łyżeczka suszonych płatków chilli,
- kilka gałązek koperku,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- ćwierć łyżeczki mielonego kminku,
- szczypta pieprzu cayenne,
- oliwa z oliwek.
Jajka po mazursku - przepis szefa kuchni. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Jogurt przełóż do średniej miski, zetrzyj czosnek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Następnie dodaj posiekany koperek.
- Roztop masło, a następnie dodaj płatki chilli, wędzoną paprykę oraz kminek i wymieszaj.
- Zblenduj pietruszkę, jalapeno, oliwę z oliwek i szczyptę soli.
- Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz temperaturę wody, dodaj ocet i dalej gotuj na wolnym ogniu.
- Wbij jajka do małej miseczki, a następnie delikatnie wlej do wody, trzymając miskę tuż nad powierzchnią.
- Gotuj przez około trzy minuty.
- Wyjmij delikatnie jajka.
- Jogurt nałóż na talerz i rozsmaruj po nim jednym pociągnięciem.
- Skrop odrobiną oliwy z jalapeno i natki pietruszki. Delikatnie ułóż jajka na masie jogurtowej, polej palonym masłem i oprósz solą. Smacznego!