Jajka po mazursku to przepis na wręcz wykwintne śniadanie. Ale w wolny poranek warto zaszaleć

Jajka w każdej propozycji podania są świetne na śniadanie. Doskonale smakują zarówno w formie jajecznicy, jak i na twardo czy na miękko. Jajka po mazursku to jednak całkiem inny wymiar smaku. Jak je przygotować, by zaskoczyć domowników? Podpowiadamy.

Musicie wiedzieć, że jajka po mazursku nie są przepisem z krótką listą składników i szybkim przygotowaniem. Warto jednak poświęcić na gotowanie każdą cenną minutę. To danie jest obłędnie smaczne, aromatyczne i po prostu rozpływa się w ustach. Jak zrobić jajka po mazursku? Oto przepis. 

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Jajka po mazursku - przepis na obłędne śniadanie. Każdy bez wyjątku będzie się nim zajadać 

Jajka po mazursku to niezbyt znana propozycja. Na pewno będą jednak smakować osobom, które lubią aromatyczne i pikantne smaki. Pod żadnym pozorem danie to nie jest mdłe - wręcz przeciwnie, co czasem jednak zdarza się przy zwyczajnej jajecznicy. Jak zatem je zrobić? Oto przepis Pawła Suchenka, szefa kuchni restauracji Nova Wola, opublikowany przez Onet

Składniki: 

  • 4 placki pita, 
  • 8 jajek, 
  • szklanka jogurtu greckiego, 
  • ząbek czosnku
  • papryczka jalapeño, 
  • pół kostki masła, 
  • łyżeczka suszonych płatków chilli, 
  • kilka gałązek koperku, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • pół łyżeczki wędzonej papryki, 
  • ćwierć łyżeczki mielonego kminku, 
  • szczypta pieprzu cayenne, 
  • oliwa z oliwek. 

Jajka po mazursku - przepis szefa kuchni. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jogurt przełóż do średniej miski, zetrzyj czosnek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Następnie dodaj posiekany koperek. 
  2. Roztop masło, a następnie dodaj płatki chilli, wędzoną paprykę oraz kminek i wymieszaj. 
  3. Zblenduj pietruszkę, jalapeno, oliwę z oliwek i szczyptę soli. 
  4. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz temperaturę wody, dodaj ocet i dalej gotuj na wolnym ogniu. 
  5. Wbij jajka do małej miseczki, a następnie delikatnie wlej do wody, trzymając miskę tuż nad powierzchnią.  
  6. Gotuj przez około trzy minuty. 
  7. Wyjmij delikatnie jajka.  
  8. Jogurt nałóż na talerz i rozsmaruj po nim jednym pociągnięciem. 
  9. Skrop odrobiną oliwy z jalapeno i natki pietruszki. Delikatnie ułóż jajka na masie jogurtowej, polej palonym masłem i oprósz solą. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.