Pomidory z cebulą w słoiku. Przepis na marynowane pomidory
Marynowane pomidory z cebulką w słoiku to świetny dodatek do obiadu. Zwłaszcza wtedy gdy za oknem szaleją niskie temperatury, a my musimy zadbać o swoją odporność. Ponadto to spora oszczędność czasu, w ciągu dnia. Wchodzimy do spiżarni i sięgamy po gotowy słoik! Poniżej receptura na smaczne pomidory z cebulą.
Krojone pomidory w słoiku - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 kg cebuli białej
- 1,5 l wody
- 2 łyżki soli
- 150 ml octu 10-procentowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek cukru
- ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe
Wykonanie:
- Zagotuj zalewę. Wlej wodę i ocet do garnka. Następnie dodaj cukier oraz sól.
- Całość zagotuj i pozostaw do wystudzenia.
- Przejdź do pomidorów oraz cebuli. Pomidory umyj, cebulę obierz. Pokrój wszystko w dość grube plastry.
- Przygotuj słoiki. Umyj je, wyparz, wytrzyj do sucha. Do każdego słoika włóż przyprawy w równej ilości, poprzekładaj nimi cebulę i pomidory. Na końcu dodaj po łyżce oleju i zalej zalewą. Zakręć słoiki. Odstaw je na dobę do lodówki.
- Możesz je też zapasteryzować.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Pomidory w całości do słoików - 3 składniki i gotowe!
Pomidory w całości do słoików nie są trudne w wykonaniu. Co więcej, do ich przygotowania potrzebne są nam tylko 3 składniki. Oto i przepis:
Składniki:
- 3 kg pomidorów
- 3 l wody
- 3 łyżki soli
Sposób wykonania:
- Umyj dokładnie pomidory.
- Ułóż je w słoikach.
- Dalej zagotuj wodę z solą.
- Zalej osoloną wodą pomidory.
- Brzegi słoików dokładnie wytrzyj.
- Włóż je do dużego garnka i zalej ciepłą wodą, do wysokości około 3/4 słoików.
- Ogrzewaj do zagotowania. Później gotuj przez 40 minut.
- Następnie wyciągnij je i ostudź.
Pomidory krojone w słoiku - przepis z czosnkiem i bazylią. Receptura jak ze sklepu
Przepis na pomidory krojone w słoiku z dodatkiem czosnku i bazylii podkręci smaki Waszych potraw. Przygotujcie je teraz, a zimą będziecie mogli się nimi delektować. Przejdźmy do przepisu:
Pomidory krojone w słoiku ze świeżą bazylią i czosnkiem:
Składniki:
- 2 kg pomidorów - najlepiej z ekologicznego ogródka
- 1 czosnek
- pęczek świeżej bazylii
Wykonanie:
- Pomidory dokładnie umyj.
- Wyparz i obierz ze skórki.
- Pokrój je w kostkę.
- Opłucz bazylię, odsącz. Posiekaj.
- Czosnek obierz i posiekaj. Możesz także przecisnąć go przez praskę.
- Wszystkie składniki połącz dokładnie ze sobą.
- Przygotuj słoiki. Umyj je dokładnie, wyparz, wytrzyj do sucha.
- Umieść przygotowane składniki do słoików. Zakręć dokładnie i zapasteryzuj. Proces pasteryzacji powinien trwać do około pół godziny. Później wyciągnij je z garnka i ustaw do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia.
Pomidory będą świetnym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych bądź warzywnych. Możemy wykorzystać je także do chleba bądź makaronów. Świetnie sprawdzą się również w przypadku past czy aksamitnych kremów.
Zobacz też: Przecier pomidorowy na zimę do słoików. Dobra wiadomość jest taka, że potrzebne będą tylko trzy składniki