Knedle z owocami to dla wielu osób przysmak z dzieciństwa. Wspomnienie babci zagniatającej ciasto i wyrywającej ogonki ze śliwek wyryło się w pamięci niejednego Polaka. Choć uważa się, że knedle wywodzą się z niemieckiego regionu Bawarii, to swego czasu "przysposobiliśmy" je na potrzeby kuchni polskiej. Danie to jest nie tylko proste i szybkie w wykonaniu, ale i sycące, nie wspominając już o wyjątkowym smaku.
Nadzienie do knedli może być wykonane z wielu owoców, m.in. truskawek, moreli, jabłek. Najbardziej klasyczną i uwielbianą wersją pozostaje ta ze śliwkami. Najlepiej świeżymi węgierkami zerwanymi prosto z drzewa w ogrodzie czy sadzie.
Do upichcenia knedli nie potrzeba wcale wielu składników. Poniższa receptura opiera się na kilku podstawowych produktach, które znajdziemy w każdej spiżarce. Knedle z sezonowymi śliwkami zasmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom - wiek nie gra tu roli. A więc do dzieła!
Składniki:
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i ugotuj w nieosolonej wodzie. Śliwki również umyj, a następnie osusz i natnij ostrożnie, tak aby wydobyć pestkę bez całkowitego przekrojenia owocu na pół.
Do miski wsyp mąkę i rozbij nad nią jajko. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz też użyć tłuczka kuchennego - ważne, aby z ziemniaków i pozostałych składników udało się wyrobić jednolite ciasto.
Stolnicę oprósz delikatnie mąką, a potem rozwałkuj na niej powstałe ciasto. Za pomocą foremki wycinaj niewielkie kwadraty. Na poszczególnych fragmentach ciasta ułóż po śliwce. Całość posyp cukrem. Na koniec sklej rogi ciasta nad owocem i zroluj w dłoni na kształt kulki.
Prawie gotowe knedle wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj na ciepło ze śmietaną lub cukrem i cynamonem. Znakomicie będą też smakować z odrobiną bułki tartej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl